ISPOVESTI MIGRANATA U KALEU: Francuska policija je gora od talibana, tretiraju nas kao životinje
Foto: Youtube/Printscreen

Priče iz džungle

ISPOVESTI MIGRANATA U KALEU: Francuska policija je gora od talibana, tretiraju nas kao životinje

Planeta -
U improvizovanom kampu, nazvanom džungla, u francuskom Kaleu, boravi oko 5.000 ljudi, od kojih stotine čine deca starosti ispod 18 godina.

Veliki broj njih putuje bez roditelja nadajući se da će moći da se snađu u novom svetu ili pridruže rođacima koji su već u pojedinim evropskim zemljama.

Međutim, u Francuskoj su ih dočekale nove nevolje. Kažu da su pobegli od nasilja da bi ih dočekalo nasilje. Tvrde da policija u civilu redovno napade ljude u kampu, a svakog jutra bacaju i suzavac.

"Tretiraju nas kao životinje, ovde nema života. Pobegli smo od talibana i Daeša, da bismo preživeli... ali, ovde su gori od talibana. Napadaju decu", rekao je jedan izbeglica sa Bliskog istoka.

"Viđao sam razne povrede, posekotine, slomljene noge i vilice", ispričao je jedan Pakistanac o policijskom brutalnosti.Migranti se žale da niko od nadležnih ni sa francuske ni sa britanske strane nije na pravi način odgovorio na veliki priliv ljudi.

"Niko se zapravo nije zapitao zašto smo ovde. Umesto da rešavaju problem, oni šalju policiju. Ne krivim policiju, Vlada mora da se promeni i da spreči rasizam i možda nađe posao ljudima", kazao je još jedan ogorčeni migrant.

I dok francuska vlada pokušava da nađe smeštaj za one najranjivije, drugi rizikuju dok pokušavaju da se ukrcaju na kamione i vozove za Veliku Britaniju. Kako mnogi smatraju da je Francuska poprilično rasistička kreću na put u Britaniju gde misle da imaju bolje šanse za pristojan život, daleko od rata.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track