DEČAK SE BORIO PROTIV TALIBANA DO SMRTI: U Avganistanu ubijen mali Vasil (10), ratni heroj
Foto: Tviter

Nacija žali

DEČAK SE BORIO PROTIV TALIBANA DO SMRTI: U Avganistanu ubijen mali Vasil (10), ratni heroj

Planeta -
Desetogodišnji avganistanski dečak Vasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu, saopštile su danas lokalne vlasti.

Pobunjenici su ubili Ahmada blizu njegove kuće u Tirin Kotu, glavnom gradu Uruzgana, rekao je zamenik šefa policije Rahimulah Kan.

Dečak je mnogo puta učestvovao u borbama protiv talibana zajedno sa svojim ujakom, dodao je on. Ahmadov ujak je talibanski komandant koji je promenio stranu, a vlada ga je imenovala za komandanta lokalne policije u Kasu, u Uruzganu, prenosi AP.

Upotreba dece vojnika je nelegalna u Avganistanu ali dobrotvorna organizacija "Čajld soldžers internešenel" kaže da su i vladine snage i pobunjenici godinama regrutovali decu. Ta organizacija sa sedištem u Londonu je u izveštaju radnoj grupi Saveta bezbednosti UN navela da deca pristaju da budu regrutovana u Avganistansku nacionalnu policiju i Avganistansku lokalnu policiju iz osećanja dužnosti prema roditeljima, patriotizma i časti, ali da je glavni razlog zapravo siromaštvo.

U izveštaju iz 2015. godine navodi se da deca obavljaju sve dužnosti policajca, od kontrole na kontrlnim punktovima i do učešća u borbi.

Avganistanska Nezavisna komisija za ljudska prava je za smrt dečaka okrivila njegovu porodicu, vladu i talibane koji su u ratu već 15 godina. Portparol Komisije je rekao da je dečak možda išao u borbu da osveti oca, ali da je nelegalno što ga je policija proglasila za heroja i otkrila njegov identitet, posebno pobunjenicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track