(VIDEO) NEĆE DA BUDE MASKA ZA BESRAMNU KORUPCIJU: Ukrajinski ministar privrede dao ostavku
Foto: Reuters

Nemoguća misija

(VIDEO) NEĆE DA BUDE MASKA ZA BESRAMNU KORUPCIJU: Ukrajinski ministar privrede dao ostavku

Planeta -
Aivaras Abromavičus je istovremeno optužio rukovodstvo zemlje da namerno i sistematski sprečava reforme.

Abromavičus je na konferenciji za novinare rekao da on i njegov tim više ne mogu da rade na sprovođenju reformi pošto su ga u tome sprečavali lideri vlade, medju kojima i članovi partije predsednika Petra Porošenka.

"Moj tim i ja ne želimo da budemo maska za besramnu korpuciji ili marionete ljudi koji žele da kontrolišu državne fondove kao što su radili u staroj vladi", rekao je Abromavičus i dodao da nije reč samo o nedostatku političke volje, već da je rad njegovog tima "aktivno" sprečavan u vladi.

Abromavičus, bivši investicioni bankar rođen u Litvaniji, zalagao se za deregulaciju i masovnu privatizaciju. Njegovo imenovanje, kao i postavljanje Amerikanke Natalije Jaresko na čelo ministarstva finansija pre 14 meseci, smatrano je znakom da će nova vlada krenuti u neophodne reforme, ali su promene u ukrajinskoj vladi uglavnom bile kozmetičke, dok su oligarsi zadržali veliki značaj u odlučivanju.

"Znamo kako je Ukrajina završila u sadašnjim uslovima. Nije to samo (bivši predsednik Viktor) Janukovič, to je potpuno odsustvo reformi tokom 20 godina", rekao je Abromavičus. On je dodao da je Porošenkov saradnik u parlamentu Igor Kononenko vršio pritisak na ministarstvo privrede da imenuje njegove ljude.

Kononeko je za ukrajinsku televiziju Espreso rekao da su Abromavičusove izjave netačne, a da je njegova ostavka "emotivna".

Abromavičusov prethodnik Pavlo Šeremata podneo je ostavku posle godinu dana nezadovoljan sporim tempom reformi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja