VANREDNO STANJE NA FLORIDI: Od opasnog zika virusa zaraženo 9 ljudi
Foto: Reuters, Zaprašivanje Komaraca Zbog Zika Virusa, Komarci, Komarac, Zapraši

Borba sa komarcima

VANREDNO STANJE NA FLORIDI: Od opasnog zika virusa zaraženo 9 ljudi

Planeta -
Na Floridi je registrovano 9 ljudi inficiranih zika virusom zbog čega je guverner Rik Skot proglasio vanredno stanje u četiri okruga.

Američki lekari su uvereni da je svih devet osoba obolelo nakon što su putovali u područja gde je zika virus prisutan. Guverner je istakao da Florida čini sve da spreči širenje opasnog virusa i da je državnom odeljenju za poljoprivredu dozvoljeno da u većoj meri koristi sprej protiv komaraca.

Epidemija virusa zika prvi put je registrovana u maju 2015. godine u Brazilu, a prenosilac te zaraze je komarac aedes. Prisustvo te vrste komaraca nije registrovano u Čileu.

Naučnik Bil Rajzen sa kalifornijskog Dejvis univerziteta upozorava da visoke spoljašnje temperature doprinose ubrzanom razmnožavanju komaraca, a samim tim i povećanju rizika od epidemije virusa zika.

Zaprašivanje komaraca na Floridi, Foto: Reuters
Zaprašivanje komaraca na Floridi, Foto: Reuters

I Rajzenov kolega Tom Skot tvrdi da je životni vek opasnih komaraca između 10 i 12 dana, koliko je potrebno i da se virus razvije u njima. On tvrdi da u hladnijem razdoblju komarci nemaju vremena da razviju virus zika, ali da u toplijim danima dolazi do ubrzavanja njihovog metabolizma, što znači da svaki komarac po nekoliko dana predstavlja opasnost po čoveka.

Opaki virus zika prvi put je otkriven 1947. godine kod majmuna nastanjenih u šumama Ugande. Pet godina kasnije zaraženi su i prvi ljudi. Virus je 2007. godine dijagnostikovan kod 14 pacijenata širom Latinske Amerike. Pet godina kasnije u svetu je zaraženo 200 ljudi.

Prva epidemija tog virusa registrovana je u maju prošle godine u Brazilu. Komarac aedes registrovan je u svim zemljama Amerike, osim u Kanadi i Čileu. Prvi simptomi zaraze su povišena telesna temperatura, crvenilo u predelu očiju, svrab i osip po telu, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima.

Za opaki virus do sada nije otkriven efikasan lek, niti vakcina. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da širenje virusa zika predstavlja globalnu pretnju.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track