AMERIČKA SPOLJNA POLITIKA POSLE OBAME: Sanders protiv širenja NATO, Tramp uslovljava podršku EU!
Foto: AP I Rojters

Evropa u drugom planu

AMERIČKA SPOLJNA POLITIKA POSLE OBAME: Sanders protiv širenja NATO, Tramp uslovljava podršku EU!

Planeta -
Evropa je stari saveznik Sjedinjenih Država, ali u predizbornim programima dvoje kandidata Demokratske stranke i trojice najjačih kandidata republikanaca ima malo toga konkretnog o politici prema Evropi i prema Evropskoj uniji.

Većina predsedničkih kandidata Evropu ne vidi kao neki problem, a jedine naznake eventualne politike prema Evropi mogle bi se objediniti u frazu “jačanje saradnje”.

Foto: AP
Foto: AP

Protiv širenja NATO

Hilari Klinton, koju su od samoga početka smatrali kandidatkinjom kojoj je spoljna politika jedna od jačih strana, o spoljnoj politici progovara u poglavlju svoga programa koji se tiče nacionalne bezbednosti .

“Kako bi Amerika mogla da uspe u svojim naumima, mora ojačati postojeća partnerstva i početi graditi nova. Hilari će jačati ključna partnerstva koja su izvor američke snage”, stoji u njenom programu.

Evropa se u tom kontekstu ne spominje a ona naglasak stavlja na produbljivanje partnerstva sa Izraelom.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Njen stranački protivkanidat Berni Sanders takođe ne govori o Evropskoj uniji, već samo o NATO, a njegova glavna teza je da Severnoatlantski savez više ne bi trebao da se širi zato što bi ta proširenja mogla biti nepotrebna provokacija Rusije koja bi mogla podstaći otvaranje nekih novih sukoba. On je poslednjih godina u više navrata kazao da SAD proračunu NATO doprinosi sa 22 odsto. Stoga on veruje da bi Evropa trebalo da počne da izdvaja više novca za finansiranje NATO zato što je to “primarno evropska koalicija od koje upravo Evropa ima najviše koristi”.

Pa gde je ta Nemačka?

Iako politički analitičari tvrde da Donald Trump zapravo i nema neku spoljnu politiku, u magazinu "Foreign Policy" izašao je članak koji podseća kako je Tramp rekao da SAD ne bi trebalo da uzalud troši svoju spoljnopolitičku energiju ako njegovi saveznici i partneri nemaju visoku motivaciju da reše neki problem.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

“Pa gde je ta Nemačka? Pokazuje li ijedna evropska zemlja da je spremna da bude predvodnik? Nisam protiv toga da im pomognemo, ali ne ako one same nemaju jaku inicijativu”, kazao je Tramp naglasivši kako mu se uopšte ne sviđa ono što se već neko vreme događa u Ukrajini.

"Ali to je problem koji muči isključivo Evropu koja bi morala pokazati da je spremna da vodi”, naglasio je.

Ted Cruz u svome programu Evropu i ne spominje, već u jednoj rečenici naglašava kako treba jačati veze s tradicionalnim američkim partnerima, a Rubio vidi Evropu kao tradicionalnog saveznika i trgovinskog partnera.

Tako je tradicionalna američka saveznica pala nisko na popisu prioriteta. Uglavnom se govori o Kini, Bliskom istoku, Rusiji i Iranu.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track