(VIDEO) NEREDI U FRANCUSKOJ: Bivši komandant Legije stranaca uhapšen na protestu Pegide!
Foto: Prinskrin Yt

Demonstracije u Kaleu

(VIDEO) NEREDI U FRANCUSKOJ: Bivši komandant Legije stranaca uhapšen na protestu Pegide!

Planeta -
PARIZ - Neredi su danas izbili između policije i okupljenih na skupu nemačkog kontroverznog desničarskog pokreta u Kaleu na severu Francuske, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je skup održan uprkos njegovoj zabrani.

Uhapšeno je 20 ljudi, među kojima i poznati francuski general Kristijan Pigmal, komandant Legije stranaca od 1994. do 1999. godine.

Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida) pozvao je danas na skupove u nekoliko evropskih zemalja.

Oko 150 pristalica Pegide okupilo se ispred železničke stanice u centru Kalea s parolom "Mi smo ovde kod kuće!".

Okupljeni su potom pevali francusku himnu "Marseljezu" i mahali francuskim zastavama, javio je Frans pres sa lica mesta.

Lokalne vlasti su navele da je policija bacila suzavac na demonstrante koji nisu hteli da se raziđu posle nekoliko poziva policije da to učine.

Posle skupa privedeno je nekoliko osoba, među kojima i francuski general Kristijan Pigmal.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nedavno je rekao da su sva javna okupljanja koja remete javni red i mir zabranjena u Kaleu.

Pegida je podnela zahtev za održavanje skupa, koji je automatski odbijen jer je u Francuskoj takodje na snazi vanredno stanje uvedeno posle terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Skupovi protiv izbeglica u Kaleu su zabranjeni jer se u toj francuskoj luci nalazi oko 6.000 izbeglica koji čekaju da odu u Veliku Britaniju.

(Foto: Tviter/Fred Bonneval)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track