PRELEPE PUSTINJSKE RUŽE: Jeste li čuli za fenomen zarobljenog zrna peska?
Foto: Profimedia

ČUDESNI DAROVI ZEMLjE

PRELEPE PUSTINJSKE RUŽE: Jeste li čuli za fenomen zarobljenog zrna peska?

Planeta -
Ružolike formacije koje u pustinjama širom sveta nastaju jednostavnim prirodnim procesom predstavljaju svojevrsne izdanke surovog tla

Ovaj kristalni habitus nastaje kada se kristali formiraju u suvim i peščanim sredinama, piše National Geographic. Zrna peska, naime, ostaju zarobljena u gipsu i baritu, što se uglavnom dešava tokom isparavanja nakon kratkih i retkih kiša. Mešanjem i kristalizacijom peska s mineralim gipsa i barita formiraju se „pločice“ koje podsećaju na latice ruže.Pustinjske ruže nastale zahvaljujući gipsu su obično jasnijih linija i oštrijih ivica nego one od barita. Ipak, ruže se mogu formirati i od celestina i drugih minerala evaporata.Ovakvim procesom može nastati jedna ruža ili veći broj tesno zbijenih formacija koje podsećaju na bukete, a njihova veličina varira od formacije veličine graška do one prečnika čak 10 centimetra.

Najčešće se mogu videti na rubovima Sahare i u velikim slanim površinama južnog Tunisa, ali se mogu formirati u svakoj pustinji u kojoj za to postoje uslovi. U meksičkim pustinjama obično se mogu videti buketi pustinjskih ruža, a najpoznatije ovakve formacije nalaze se u Oklahomi, gde su nastale u periodu perma, poslednjem periodu paleozoika, pre 250 miliona godina, kada je ovaj deo današnjih Sjedinjenih Američkih Država bio prekriven morem. Kako se more povlačilo, barit se brzo pomaljao iz vode i došlo je do kristalizacije zrna kvarcnog peska, usled čega su nastale formacije crvenkastog peščara. One su danas poznate kao Garberski perščar i sadrže veliki broj prelepih pustinjskih ruža.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?Zašto neki pušači dobijaju kancer, a neki ne?Otkriveno do sada potpuno nepoznato poglavlje u ljudskoj istorijiKako je izgledao svet u vreme Hrista?TEORIJA O ADAMU I EVI: Da li bi samo dvoje ljudi moglo da obnovi vrstu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track