IZRAELCI OŠTRI PREMA NVO: Zakonski će otkrivati koje ih strane vlade finansiraju
Foto: REUTERS 7 Feb 2016

Udar na slobodu

IZRAELCI OŠTRI PREMA NVO: Zakonski će otkrivati koje ih strane vlade finansiraju

Planeta -
Izraelski parlament izglasao je nacrt zakona koji je izazvao međunarodne kritike a kojim žele da primoraju nevladine organizacije da otkriju koje strane vlade ih finansiraju.

Tekst koji je podržala vlada Benjamina Netanjahua stvara klimu lova na veštice protiv organizacija koje se protive naseljavanju palestinske teritorije i zaštitnika ljudskih prava. Da bi bio u primeni, tekst se mora izglasati u još dva čitanja u Knesetu.

Ministarka pravosuđa Ajelet Šaked iz Jevrejskog ognjišta, verske nacionalističke stranke, tvrdi da nijedna vladina organizacija nije posebno ciljana.

Ali nevladine organizacije, za koje se smatra da su levičarske, najviše su pogođene jer desne organizacije, posebno one koje podržavaju naseljavanje, koriste privatne donacije američkih poslovnih ljudi.

Među glavnim ciljanim organizacijama koje finansijski podržava Evropska unija nalazi se nevladina organizacija protiv naseljavanja Mir sada, B'Tselem, organizacija za zaštitu ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji,

"Brejking d sajlens", koja skuplja svedočanstva vojnika o protivpalestinskom nasilju.

U nacrtu zakona određuje se da nevladine organizacije koje primaju više od polovine finansija od stranih vlada to moraju spomenuti u svim službenim izveštajima.

(Index.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track