SASTAJU SE STOLTENBERG I LAVROV: NATO ne želi novi hladni rat s Rusijom
Foto: Reuters 5 Feb 2016

Smirivanje situacije

SASTAJU SE STOLTENBERG I LAVROV: NATO ne želi novi hladni rat s Rusijom

Planeta -
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da će ovog vikenda razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u okviru neprekinutog političkog dijaloga, jer je važno da se održe "otvoreni kanali NATO-Rusija posebno kad izazovi prete i kada su vremena teška kao sada".

On je to izjavio pošto su ministri odbrane NATO-a danas u Briselu odlučili da osetno pojačaju snage na istoku Evrope zbog toga, kako je objasnio Stoltenberg, što je Rusija postala "mnogo odlučnija" i "vojnim sredstvima menja granice i zastrašuje susede".

Čelnik Atlantskog saveza je rekao da je ono što preduzima NATO "odbrambene prirode" u skladu s međunarodnim obavezama većeg prisustva na prostoru "istočnih saveznika". Stoltenberg je juče stavio do znanja da NATO "ne traži sukob s Rusijom, ne želi novi hladni rat, već da izbegne novi hladni rat. Dodao je da je delovanje NATO-a "srazmerno i odbrambeno" i da otuda i dalje nastoji da uspostavi "konstruktivnije odnose, utemeljene na većoj saradnji odnose sa Rusijom".

NATO saveznici su, naveo je danas, "suočeni s najvećim bezbednosnim izazovima za života ove generacije". Stoltenberg je saopštio da su ministri odbrane NATO danas "utvrdili načela za odbranu i moć odvraćanja, a kao deo toga i da se ojača prisustvo na istočnom krilu Atlantskog saveza", o čemu će konkretne odluke doneti lideri članica NATO u Varšavi u julu.

Nove snage NATO će tamo biti višenacionalne s ciljem da se "jasno stavi do znanja da bi napad na jednog saveznika bio napad na sve saveznike i da bi Atlantski savez kao celina na to odgovorio". Te dodatne trupe će se menjati, uz program manevara, dodao je Stoltenberg i posebno istako da su "SAD već utvrdile plan za povećanje razmeštaja američkih snaga u Evropi uz stalne rotacije oklopnih, mehanizovanih jedinica, dodatne manevre i pospešnje infrastrukture i kapaciteta za razmeštaj trupa".

Ministri odbrane NATO su usvojili i mehanizam za odbranu od sajber napada i hibridnog rata, kao i "početni operativni kapacitet za NATO zajedničku obaveštajnu i izviđačku inicijativu". "Mi moramo biti spremni da uzvratimo na celokupnu lepezu pretnji iz svakog pravca, bilo da one dolaze od država ili nedržavnih činilaca, uključujući nedržavne čionioce koji bi hteli da postanu država", naglasio je Stoltenberg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track