STOLTENBERG: Odmah šaljemo mornaricu NATO u Egejsko more
Foto: AP, 16.03.2015.

Borba protiv šverca ljudi

STOLTENBERG: Odmah šaljemo mornaricu NATO u Egejsko more

Planeta -
Generalni sekretar Severnoatlantnske alijanse ns Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je snagama mornarice naloženo da odmah krenu u Egejsko more da bi pomogli da se zaustavi krijumčarenje izbeglica između Turske i Grčke.
Jends Stoltenberg: Brodovi odmah kreću (Foto: Reuters)
Jends Stoltenberg: Brodovi odmah kreću (Foto: Reuters)

"Brodovi će odmah krenuti", istakao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare i dodao da su taj zahtev NATO uputile Nemačka, Grčka i Turska.

Ratni brodovi, koji su pod nemačkom komandom, zaduženi su za izviđanje i nadzor u Egeju da bi pomogli da se okonča najteža migrantska kriza od Drugog svetskog rata, kazao je Stoltenberg.

Američki general vazduhoplovnih snaga Filip Bridlav, koji je komandant NATO snaga u Evropi, naložio je jednoj grupi mornarice da se "bez odlaganja" rasporedi u Egeju, prenela je agencija AP.

Šef Pentagona Ešton Karter je nešto ranije u Briselu rekao da je NATO spreman da pomogne Nemačkoj, Grčkoj i Turskoj, koje su zatražile pomoć u nadzoru turske obale Egejskog mora zbog krijumčara izbeglica. Sve tri zemlje su istakle potrebu da NATO brzo deluje, sa čime se SAD slažu jer su u pitanju ljudski životi.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track