JEDINI AFRIKANAC U DRUŠTVU NAJBOGATIJIH: Evo čime se bavi Nigerijac Dangote
Foto: Profimedia

Filantrop

JEDINI AFRIKANAC U DRUŠTVU NAJBOGATIJIH: Evo čime se bavi Nigerijac Dangote

Planeta -
Nigerijski kralj šećera, brašna i cementa Aliko Dangote (59) najbogatiji je čovek Afrike i jedini crni milijarder među 50 najbogatijih ljudi na svetu.

Poseduje plantaže i cementare u Zambiji, Senegalu, Tanzaniji i Južnoj Africi. Bogatstvo mu je procenjeno na 14,3 milijarde dolara, što je jednako 2,5 odsto BDP-a Nigerije...

Velika i neispunjena želja ovog basnoslovno bogatog Nigerijca je da kupi fudbalski klub Arsenal. To je pokušao prošle godine, kao i 2010. ali na njegovu veliku žalost nije uspeo.

"To mi je životni san. Imam spremnu strategiju", kazao je Dangote.

Kao filantropa ga ceni Bil Gejts i ističe kako je on čovek koji je stalno u potrazi za načinom kako premostiti jaz između privatnog biznisa i javnog zdravlja.

Ovaj afrički multimilijarder je uz pomoć Bila Gejtsa postigao veliki uspeh u svojim aktivnostima u afričkom zdravstvu. On i Gejts su svojim angažmanom dosta pridoneli u iskorenjivanju dečje paralize.

Bil Gejts, nigerijski predsednik Muhamadu Buhari i Aliko Dangote, Foto: Profimedia
Bil Gejts, nigerijski predsednik Muhamadu Buhari i Aliko Dangote, Foto: Profimedia

"24. jula 2015. godine Nigerija je obeležila punu godinu bez ijednog novog slučaja dečje paralize, bolesti koja osakaćuje, a ponekad i ubija obolele. To je poslednja zemlja u Africi koja je zaustavila širenje ove bolesti. Ovo je velika prekretnica za koju su mnogi mislili da nikad neće doći", kazao je Gejts krajem prošle godine.

Pre mesec dana njih dvojica su najavili da će dati 100 miliona dolara za borbu protiv nethranjenosti i gladi u Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji u Africi. Takođe, potpisali su ugovor kojim bi trebalo da se poboljša zdravstveno stanje stanovništva Afrike.

Dangote je septembra prošle godine odlučio da investira u rudarski i energetski sektor Zimbambvea koji se nalaze u ozbiljnoj krizi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja