ŠOKANTNO PRIZNANJE CIA: Znali smo za napad džihadista i pre masakra u Parizu, ali su nas nadmudrili!
Foto: Reuters, 10.11.2015.

Šef američkih obaveštajaca obelodanio

ŠOKANTNO PRIZNANJE CIA: Znali smo za napad džihadista i pre masakra u Parizu, ali su nas nadmudrili!

Planeta -
Direktor CIA Džon Brenan kaže da je pokušaje da se teroristički napad osujeti zaustavilo je "sofisticirano" korištenje enkriptovane komunikacije na internetu.

"Znali smo da sistem svetli crveno. Znali smo da ISIL pokušava nešto da izvede. Ali, osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su skrivene od nas", rekao je Brenan.

"Moramo da radimo bolje. Moramo imati mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore. Verujte mi, obaveštajne agencije su zaustavile nebrojeno mnogo napada i teroriste koji su prebačeni iz Iraka u Siriju pa u Evropu. Zaustavili smo ih i blokirali i uhapsili i pritvorili i ispitali zahvaljujući vrlo dobrom obaveštajnom poslu", rekao je on i dodao da veruje da Islamska država pokušava da organizuje napad i pronađe metu u SAD.

"Očekujem da će pokušati da postave ljude, sredstva ili štagod drugo im je potrebno da izvedu ili podstaknu ljude da izvedu te napade, jasno. Zato verujem da su njihovi pokušaji neizbežni. Ne mislim da je i njihov uspeh nužno neizbežan", rekao je šef CIA.

On je takođe je otkrio da redovno čuje s direktorom ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) Aleksandrom Bortnikovim i da CIA direktno kontaktira s FSB. Glavna tema njihovih razgovora je obaveštavanje ruskog predsednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američkog i ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track