Putin položio zakletvu
Foto: REUTERS

Ponovo u sedlu

Putin položio zakletvu

Planeta -
Držeći desnu ruku na specijalnom primerku Ustava, položio zakletvu koja se sastoji od 33 reči. Preuzeo i nuklearni kofer
1 / 6

MOSKVA - Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin, tačno u podne po moskovskom vremenu, inaugurisan je u Kremlju, čime je i zvanično stupio na dužnost.

On je u prisustvu predsednika Ustavnog suda i predsednika oba doma ruskog parlamenta, držeći desnu ruku na specijalnom primerku Ustava, položio zakletvu koja se sastoji od 33 reči.

Dosadašnji predsednik Dmitrij Medvedev potom mu je u specijalno zaštićenom kabinetu predao "nuklearni kofer", sistem sa kodovima za upravljanje atomskim naoružanjem.

Inauguraciju su direktno prenosile državne televizije. Svečanosti je prisustvovalo oko 3.000 gostiju, članovi oba doma parlamenta, sudije Ustavnog suda, predstavnici diplomatskog kora, vlade Rusije, federalnih organa vlasti, kao i lideri svih konfesija, javne ličnosti, novinari, bisnismeni.

Putin predložio Medvedeva za premijeraPredsednik Rusije Vladimir Putin koji je danas zvanično stupio na tu dužnost, predložio je parlamentu dosadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva kao kandidata za premijera, saopštio je predsednik Donjeg doma, Državne Dume Sergej Nariškin.Kako je ranije najavio Nariškin, Duma će o novom premijeru glasati 8. maja. Vladajuća Jedinstvena Rusija čiji lider uskoro treba da postane Medvedev, umesto Putina, najavila je da će podržati kandidaturu, kao i Liberalno demokratska partija Vladimira Žirinovskog. Time Medvedev ima dovoljno glasova da bude izabran za premijera.Putin je obećao da će predložiti Medvedeva za premijera još prošle jeseni, kada je saopštio da će se kandidovati za predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track