KURDI UPOZORILI TURSKU Rizikujete veliki rat! Ako krenete u invaziju na Siriju, Rusija će odgovoriti
Foto: AP

Tenzije oko Sirije

KURDI UPOZORILI TURSKU Rizikujete veliki rat! Ako krenete u invaziju na Siriju, Rusija će odgovoriti

Planeta -
Rusija je obećala da će zaštititi Kurde u Siriji u slučaju kopnene opearcije Turske – korak koji može dovesti do „velikog rata“, rekao je predstavnik Sirijskog Kurdistana u Moskvi Rodi Osman.

On je u intervjuu Blumbergu izjavio je da invazija Turske na teritoriju Sirije može da dovede do „velikog rata“ između Turske i Rusije. Prema Osmanovom mišljenju, ako dođe do invazije turskih snaga na Siriju, Moskva će odgovoriti.

On je dodao da se ne radi samo o Kurdima, već i o činjenici da će Rusija štititi suverenitet Sirije.

"Mi ovu pretnju shvatamo vrlo ozbiljno, jer je vladajuća partija u Turskoj — partija rata. Rusija će reagovati, ako dođe do invazije. To se ne odnosi samo na Kurde, ona će štititi teritorijalni suverenitet Sirije“, rekao je Osman.

"Mi nastavljamo da oslobađamo našu teritoriju, i stvar bi išla brže da nije Turske“, izjavio je Osman.

Diplomata je objasnio da se Turska plaši stvaranja autonomije sirijskih Kurda, jer to može podstaći turske Kurde na slične akcije.Osman je podsetio na to da i SAD podržavaju Kurde, jer ih smatraju glavnim saveznicima u borbi protiv ISIS.

Ruski vojni avioni pružaju podršku kurdskoj ofanzivi na severu Sirije čiji je cilj očuvanje pune kontrole nad granicom sa Turskom.

SUKOB DVE VOJNE SILE

Kada bi došlo do sukoba Rusije i Turske bio bi to sudar dve moćne vojske. Podsetimo, Turska armija nije za podcenjivanje i jedna je od najboljih u Evropi.

Turska poseduje oko 300 komada višenamenskih lovaca koje proizvodi uz američku licencu. F-16 je i dalje glavni avion u američkom ratnom vazduhoplovstvu.Američki Black Hawk je pouzdani vojni helikopter koji koristi američka vojska. Turska je nedavno potpisala ugovor po kojem će dobiti 115 specijalno dizajnirana helikoptera. Turska je nedavno razvila i svoju haubicu Panzer. Domet joj je je tridesetak kilometara. Takođe Ankara je nabavila i američke raketne sisteme – MGM-140 Army Tactical Missile System. Ovaj sistem može raketirati ciljeve na daljini većoj od 150 kilometara.

Ankara je ponosno razvila i sada proizvodi tenk Altaj

S druge strane vojska kojom komanduje Vladimir Putin druga je u svetu.

Samo trteba istaći da sadašnji vojni budžet Rusije iznosi oko 80 milijardi dolara.

Rusija trenutno ima 766.000 aktivnih vojnika plus rezervni sastav koji broji 2.485.000 vojnika. Rusija poseduje najveću tenkovsku armadu koja broji 15.500 vozila.

Tu je svakako i nuklearno oružje kao i najbolji protivvazdušni sistemi S-300 i S-400.

(Sputnik/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track