POLJSKI PREDSEDNIK: Rusija je ta koja potpiruje novi Hladni rat!
Foto: Reuters 2015

Adžej Duda

POLJSKI PREDSEDNIK: Rusija je ta koja potpiruje novi Hladni rat!

Planeta -
Poljski predsednik Andžej Duda optužio je Rusiju da potpiruje novi "hladni rat" svojim delovanjem u Ukrajini i Siriji.

Duda je u intervjuu Rojtersu oštro kritikovao izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji je prošle nedelje naveo da odnosi Istoka i Zapada prerastaju u novi "hladni rat" i ocenio da je NATO "neprijateljski raspoložen i zatvoren" prema Rusiji.

"Budući da Medvedev priča o 'hladnom ratu', pogledajte kako se ponaša Rusija i biće vam jasno ko se zalaže za novi 'hladni rat", rekao je poljski predsednik.

"Ako neko preduzima agresivne vojne aktivnosti u Ukrajini i Siriji i pojačava svoje vojno prisustvo u blizini svojih suseda, tu se nalazi nedvosmisleni odgovor na pitanje ko želi da započne novi 'hladni rat'. To sigurno nisu ni Poljska niti NATO", istakao je Duda.

Zapad navodi da raspolaže satelitskim snimcima i drugim dokazima da Rusija snabdeva oružjem proruske snage u Ukrajini, što zvanična Moskva negira.

Poljska je već duže vreme jedan od najoštrijih kritičara Rusije, a Duda je više puta izrazio ambicije svoje zemlje da na samitu u Varšavi u julu bude dogovoreno "intenzivno prisustvo" Severnoatlantske alijanse na teritoriji Poljske.

Duda je izjavio da je Poljska spremna da učestvuje u svim aktivnostima NATO u Siriji, ali bez slanja kopnenih trupa, dok zauzvrat Varšava želi da Alijansa poveća svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track