Najnovije vesti

FEDERIKA MOGERINI: EU će intervenisati u Libiji samo ako je pozove tamošnja vlada
Foto: Fonet/AP, 22.01.2016.

Uslov

FEDERIKA MOGERINI: EU će intervenisati u Libiji samo ako je pozove tamošnja vlada

Planeta
04:04h
"ISIL može da bude efikasno poražen samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost", rekla je šefica evropske diplomatije za francuski Žurnal di dimanš.

ISIL je poslednjih meseci počela da se širi u Libiji usled haosa koji vlada u toj zemlji otkad je 2011. svrgnut Moamer Gadafi.

SAD su u toj zemlji vrše vazdušne udare protiv džihadista, ali je svetska javnost reagovala sa zaprepašćenjem na vest da je u jednom takvom udaru u Sabrati u petak poginulo dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru.

Mogerinijeva je navela da će sledećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za Libiju uoči glasanja o poverenju vladi u parlamentu u utorak i izjavila da je Evropa spremna da pomogne sa obezbeđenjem i administracijom, ako to bude potrebno.

"Već mesecima podržavamo napore za uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako želimo da im pomognemo, treba da im verujemo, jer oni poznaju svoju zemlju bolje od nas", istakla je šefica evropske diplomatije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...