ASADOVA ŽELJA: Hoću da me pamte kao čoveka koji je sačuvao Siriju
Foto: AP

Intervju

ASADOVA ŽELJA: Hoću da me pamte kao čoveka koji je sačuvao Siriju

Planeta -
Ako Turska i Saudijska Arabija pošalju kopnene snage u našu zemlju, tretiraćemo ih kao teroriste i branićemo se, kaže predsednik Sirije

"Za deset godina, ako uspem da sačuvam Siriju kao predsednik - ali to ne znači da ću biti predsednik za deset godina, već govorim samo o svojoj viziji za deset godina", rekao je Bašar al Asad on u intervjuu za El Pais.

Asad je naveo da će ostati na vlasti ako sirijski narod to želi.

"Ako me oni ne žele, ne mogu da uradim ništa, ne mogu da pomognem svojoj zemlji tako da moram da odem odmah", naveo je on. Na pitanje o eventualnom slanju kopnenih snata Turske i Saudijske Arabije u Siriju, Asad je rekao da će ih tretirati kao teroriste.

"Branićemo svoju zemlju. To je agresija", rekao je on. Bašar al Asad je dodao da će sirijske snage uskoro povratiti punu kontrolu u Alepu i napreduju ka provinciji Raki, uporištu terorističke Islamske države. Kad uspostavi kontrolu nad zemljom, sledeći korak je formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja će postaviti temelje za novi ustav i opšte izbore.

من كل قلبي ..شكرا لكم أهلي واخوتي أبناء محافظتي الغالية أبناء نبّل والزهراء الغوالي ...أكبر بكم وبمحبتكم ...#هنا_حلب

Posted by Shadi Halwi on Saturday, February 20, 2016

Govoreći o ofanzivi na severu Alepa, Asad je rekao da je podrška njegovih ruskih i iranskih saveznika bila ključna za napredak.

"Definitivno nam treba ta pomoć iz jednostavnog razloga: zato što više od 80 zemalja podržava te teroriste na različite načine", rekao je on navodeći da neki to čine "novcem, logističnom podrškom, naoružanje, regrutovanjem, a neki politički na različitim međunarodnim forumima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja