ŠOJGU PRENEO IRANU SPECIJALNU PORUKU OD PUTINA: Evo šta je rekao iranskom predsedniku
Foto: Fonet/AP 16 Jul 2013

Razgovori o ratu

ŠOJGU PRENEO IRANU SPECIJALNU PORUKU OD PUTINA: Evo šta je rekao iranskom predsedniku

Planeta -
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je danas u iznenadnu posetu Iranu da bi iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju preneo "specijalnu poruku" predsednika Rusije Vladimira Putina, preneli su iranski mediji.

Šojgu je preneo "specijalnu poruku ruskog predsednika o situaciji koja se odnosi na stabilnost u regionu i pregovore o prekidu vatre u Siriji", javila je tamošnja agencija Irna.

"Rešavanje sirijske krize moguće je samo putem političkih pregovora i poštovanja prava sirijskog naroda koji treba da odlučuje o svojoj budućnosti", rekao je Rohani. Šojgu je razgovarao i s iranskim kolegom Huseinom Deganom.

Njegova poseta Teheranu dolazi pet dana posle posete Degana Moskvi. Ruski ministar je nedavno rekao da Iran i Rusija žele da ojačaju vojnu saradnju. Rusija treba Iranu da isporuči antiraketne sisteme S-300, dok su iranski mediji preneli da Teheran želi da kupi ruske borbene avione Su-30.

Iran i Rusija finansijski i vojno podržavaju snage sirijskog predsednika Bašara el Asada na veliko nezadovoljstvo zapadnih zemalja, kao i Turske i nekoliko arapskih država, među kojima je Saudijska Arabija kao regionalni rival Irana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track