PANIKA U VAŠINGTONU: Kina užurbano kupuje američke kompanije
Foto: Profimedia

Firma po firma

PANIKA U VAŠINGTONU: Kina užurbano kupuje američke kompanije

Planeta -
Od početka godine realizovane su 102 transakcije, vredne 81,6 milijardi dolara, i očito je da će se taj trend nastaviti

"Dženeral elektrik" je nedavno prodao svoj biznis s belom tehnikom "Haieru" za 5,4 milijarde dolara, "Zumlion" je kupio kompaniju "Tereks korporacija", konglomerat "Dalijan Vanda" kupio je holivudski filmski studio "Ledženderi" za 3,5 milijardi, KemČajna je za neverovatnih 48 milijardi dolara kupila švajcarsku Singentu, a kineski konglomerat Grupa HNA nedavno je najavila preuzimanje tehnološke kompanije za distribucijum Ingram mikro za šest milijardi dolara.

Ipak, najzanimljivija je najava investicionog fonda Čungking Kejsin Enterprajz da će kupiti berzu u Čikagu (CSX), koja je navela 45 američkih kongresmena da napišu peticiju Odboru za strane investicije sa zahtevom da se ta prodaja spreči ako istraga pokaže da su kupci povezani s kineskom vladom ili armijom.

Prema podacima konsultantske kuće "Dilodžik", broj spajanja i akvizicija ove godine se već popeo na 102 transakcije ukupne vrednosti 81,6 milijardi dolara - a tokom cele prošle godine izvršene su 72 transakcije, "teške" 11 milijardi dolara.

Biznis insajder smatra da će se ovaj ternd nastaviti - što zbog usporenog ekonomskog rasta u Kini, a što zbog rasprodaje deonica na zapadnim tržištima kapitala, koja ne jenjava.

Advokatska firma "O'Melveni i Majers" napravila je istraživanje u koje su bili uključeni njihovi klijenti sa sedištem u Kini, a koje je pokazalo da je ekonomski rast u Sjedinjenim Američkim Državama glavni razlog zbog kojih je ta država Kinezima privlačna za investiranje.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track