(VIDEO) TAMO SVI UMIRU OD STRAHA: Ovako izgleda sletanje na najopasnijem aerodromu na svetu
Foto: Youtube/Printscreen

Nimalo naivno

(VIDEO) TAMO SVI UMIRU OD STRAHA: Ovako izgleda sletanje na najopasnijem aerodromu na svetu

Planeta -
Piloti koji sleću na aerodrom na portugalskom ostrvu Madeira moraju biti zaista vešti i smireni.

Aerodrom se nalazi u blizini planina i mora i pa su avioni često izloženi ekstremnim turbulencijama i lošim vremenskim prilikama. Sletanje komercijalnog aviona stoga može biti vrlo zahevno čak i za najiskusnijeg pilota što se vrlo jasno vidi i na ovom snimku.

Pre nego što je levi točak aviona dotakao pistu, avion je umalo pao na bok zbog jakog vetra. Pilot je uspeo da izravna avion, ali ga je novi nalet vetra gotovo podigao i bacio u stranu pa je pilot odlučio da se vrati nazad u visine.

Udari vetra bili su jaki oko 80 kilometara na sat. Inače, piloti prolaze poseban trening kako bi sleteli na kratku pistu na ovom portugalskom ostrvu, okruženu planinama i Atlantikom. Pista je bila toliko kratka da je čak dva puta produživana posle dve nesreće.

1977. godine Boing 727 promašio je pistu i srušio se na obližnju plažu. Portugalski let TAP TP425 promašio je pistu, udario u most i ostao bez desnog krila. Potom se zapalio na obližnjoj plaži. Poginula je 131 osoba od 164 koje su se nalazile u avionu. 2000. godine pista je produžena za još kilometar, a napravljena je na betonskim stubovima u moru.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track