(VIDEO) TENZIJE OKO  PARASELSKIH OSTRVA: Kina posle raketa poslala i avione, SAD šalju artiljeriju
Foto: Youtube/Printscreen

Borba za prevlast u regionu

(VIDEO) TENZIJE OKO PARASELSKIH OSTRVA: Kina posle raketa poslala i avione, SAD šalju artiljeriju

Planeta -
Kina je na Paraselskim ostrvima, oko kojih se spori sa susednim zemljama, postavila eskadrilu borbenih aviona i super-radar, za koji američki stručnjaci tvrde će Pekingu omogućiti kontrolu ovog područja.

Italijanski "Korijere dela sera" citira izvore iz Pentagona koji navode da je kineska vojska na ostrvo Vudi i ranije slala svoje mlazne borbene avione, ali da je značajno da su se oni tu vratili baš sada, u trenutku velikih napetosti u toj zoni.

Na istom ostrvu prošle nedelje Peking je postavio i rakete zemlja-vazduh "HQ-9", koje su srednjeg i dugog dometa, a na kineskom im ime inače glasi "Crvena zastava".

U trenutku jačanja tenzija u Južnom kineskom moru, vojska SAD razmatra mogućnost slanja mobilnih artljerijskih jedinica u taj region. Tokom proteklog vikenda predsednik SAD Barak Obama izjavio je da će njegova administracija nastaviti da se suprotstavlja teritorijalnih zahtevima Pekinga u Južnom kineskom moru. Peking je optužio Vašington za podsticanje nemira u regionu.

Južno od Vudija, na morskom grebenu Kvarteron u takođe spornom arhipelagu Spratli, sateliti su snimili radove na postavljanju tornjeva radarskog sistema visoke frekvencije. Prema stručnjacima Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, ovaj radar mogao bi da "značajno promeni operativni scenario" pošto bi Kinezima omogućio da kontrolišu celokupni pomorski i vazdušni saobraćaj u Južnom kineskom moru.

Neimenovani zvaničnici SAD su za "Foks njuz" izjavili da su američke špijunske službe na ostrvu Vudi primetile kineske ratne avione "šenjang J-11" i "Sijan JH-7" u poslednjih nekoliko dana.

Na ostrvu Vudi, na koje prava pored Kine polažu i Tajvan i Vijetnam, od 90-ih godina prošlog veka postoji aerodrom koji je operativan i koji je prošle godine uređen tako da može da primi "J-11".

Kina je prošle nedelje potvrdila da je postavila "oružje" na Vudiju, braneći tu odluku kao svoje suvereno pravo.

Prema visokom zvaničniku američke vojske, koji je pod uslovima anonimnosti govorio za sajt "Skaut vorior", SAD bi uskoro mogle da u Južnom kineskom moru postave mobilnu artljeriju, kakva se obično koristi tokom kopnenih ofanziva, u okviru svojih odbrambenih snaga. Za takav plan bila bi potrebna i saradnja regionalnih saveznika, koji bi trebalo da dozvole postavljanje dugih cevi.

"Haubica može da ide tamo gde treba. Na taj način se ofanzivno oružje koristi u dvojnoj nameni. Ovo otvara vrata mogućnostima i opcijama koje pre nismo imali sa mobilnim defanzivnim platformama i ofanzivnim moćima", naveo je ovaj zvaničnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track