AMERIČKI PLAN B ZA SIRIJU: Balkanizacija ako propadne prekid vatre LAVROV: To se neće desiti
Foto: Fonet AP 20 1 2016

Alternativa

AMERIČKI PLAN B ZA SIRIJU: Balkanizacija ako propadne prekid vatre LAVROV: To se neće desiti

Planeta -
Šef diplomatije SAD Džon Keri rekao je da američka alternativa aktuelnom mirovnom sporazumu za Siriju znači podelu te zemlje, piše Gardijan.

"Situacija može da postane mnogo gora i mora da i Rusija razmatra tu mogućnost. Ako potraje, moglo bi biti prekasno da sačuvamo celu Siriju", prvi put je Keri progovorio o podeli Sirije, koju su mediji odmah nazvali balkanizacijom te zemlje.

"Sam Asad će morati da donese neke konkretne odluke o formiranju trazicione vlade... zasigurno da se razmatraju opcije plana B", rekao je Keri i dodao da očekuje da će u naredna tri meseca biti jasno u kom pravcu će Sirija krenuti.

Međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov Lavrov kaže da ne postoji alternativni plan sporazumu o prekidu neprijateljstava u Siriji, koji su usaglasile SAD i Rusija.

"Već smo sve rekli o planu B - nikada tako nešto nije postojalo, niti će postojati", kazao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

ZAHAROVA: Moskva vidi napredak uoči primirja u Siriji

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da zvanična Moskva vidi da je postignut napredak uoči prekida vatre u Siriji ovog vikenda. Zaharova je navela da su američka i ruska vojska počele da razmenjuju obaveštajne podatke o terorističkim grupama u Siriji. Zaharova je pohvalila napore Rusije i SAD, dve zemlje koje su osmislile i dogovorile primirje, kako bi prekid vatre zaista i bio primenjen, prenela je agencija AP.

Prekid vatre u Siriji treba da stupi na snagu u petak u ponoć. Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost oko nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

(Gardijan, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track