DECA ĆE MOĆI DA NOSE PIŠTOLJE: Mlađi od 14 godina uskoro bi ulicama Ajove mogli ići naoružani
Foto: Thinkstock

Kontroverzan zakon

DECA ĆE MOĆI DA NOSE PIŠTOLJE: Mlađi od 14 godina uskoro bi ulicama Ajove mogli ići naoružani

Planeta -
Deca svih uzrasta u Ajovi bi uskoro mogla da polože svoje igračke oružje dobiju mogućnost da koriste prave pištolje, ukoliko ova inicijativa prođe državni Predstavnički dom.

Ova mera je odobrena u utorak a njom je omogućeno deci od 14 ili mlađoj manje da imaju "pištolj, revolver ili municiju" pod nadzorom roditelja. Ona je sada na razmatranju u državnom Senatu.

"Nama ne treba milicija sastavljena od dece" izjavila je Kirsten Runing Markvart, jedna od demokrata koja se protivi ovoj inicijativi u američkom Senatu.

Međutim, iniciijativu su pokrenuli republikanci odnosno senator Džejk Highfil koji je rekao da je zakon napravljen zbog roditelja da bi ispravio "nepravdu u Ajovi" zbog zakona kojim se sada zabranjuje deci od 14 ili mlađoj da rukuju pištoljem.

On je rekao da će njegova mera regulisati zakonski upotrebu oružja od strane dece, a koji ne mora biti pod roditeljskim nadzorom.

"Dozvolite da nauče u mladosti da je rukovanje pištoljem jedna od najvažnijih stvari koju morate znati", rekao je Highfil za Vašington post.

Roditelj bi, istakao je on, morao biti star najmanje 21 godinu i moraće da ima "vizuelni i verbalni kontakt" sa naoružanim detetom.

Ovaj zakon izazvao je veliku polemiku čak i među republikancima pa su se mnogi od njih protivili njegovom usvajanju.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track