(VIDEO) OVA DEVOJKA JE STRAH I TREPET ZA DŽIHADISTE: Nekad je dresirala lavove, sad tamani teroriste
Foto: Printscreen RT

Svi je poštuju

(VIDEO) OVA DEVOJKA JE STRAH I TREPET ZA DŽIHADISTE: Nekad je dresirala lavove, sad tamani teroriste

Planeta -
Kad je došla na prvu liniju fronta sirijski vojnici bili su šokirani što je žena među njima, ali za samo nekoliko dana je dokazala da je najbolji strelac, hvali se njen zapovednik.

Mnoge Sirijke pridružile su se armiji da bi u borbi osvetile smrt muževa, braće i sinova, ali ne i Roza: ona je ostavila posao dresera divljih životinja čim je rat počeo i stala na branik otadžbine.

"Kad je počela kriza napustila sam zoo-vrt jer sam odlučila da služim svojoj otadžbini kako bih se jednog dana vratila u moj zoo-vrt i na stari posao. Mislila sam da će to potrajati godinu-dve, ali evo me, još držim svoj položaj", kaže ova devojka. Mnogi je zovu i "Abu Džafer" ili "Ujak", po lavovima koje je dresirala pre nego što je 2011. izbio rat u Siriji.

"U zavisnosti od bitke birami oružje - mitraljez, kalašnjikov, duška - i pokrivam naše snage dok napreduju", priča Roza. Njen komandant kaže da ona zna da je čeka strašna sudbina ako je teroristi Džabhat al Nusre zarobe.

"Od prvog dana kad se pridružila našoj jedinici bila je odlučna da se bori do poslednje kapi krvi. Rešena je da ne padne živa u ruke neprijatelju i da ne bude slaba tačka. Odlučila je da postane mučenik ako vidi da će je zarobiti", hvali je pukovnik Ijad.

Roza kaže da joj neprijatelji često dovikuju "Abu Džafer, dolazimo po tebe, nećemo te ubiti, imamo druge planove". "Dajte sve od sebe", uzvraća im ona.

"Ovde me dovela ljubav prema otadžbini, porodici, narodu, prijateljima, ljubav prema miru i bezbednom životu koji smo živeli", kaže Roza.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track