ŠTA ĆE BITI SA PLANETOM AKO TRAMP BUDE PREDSEDNIK: Više bombi po ISIS i podrška Asadu
Foto: Reuters, 24.02.2016.

Prognoze

ŠTA ĆE BITI SA PLANETOM AKO TRAMP BUDE PREDSEDNIK: Više bombi po ISIS i podrška Asadu

Planeta -
Američki najnepredvidljiviji kandidat za predsednika može postati najnenepredvidljiviji predsednik Amerike, piše CNN.

"Nećemo više da budemo lutke", rekao je on pristalicama krajem februara. "Mi ćemo biti oni pametniji."

Tramp je mnogo stvari - milijarder i prodavac nekretnina, rijaliti TV zvezda i najprodavaniji autor. Ali on nikada nije bio izabran na javnu funkciju ili "kopao" duboko u spoljnoj politici.

"Ne mislim da on računa na veliki rezervoar znanja o ovim pitanjima", rekao je bivši američki diplomata Kristofer Hil."On dolazi kao neko sa puno instinkta i nema mnogo rezervi da deluje prema njima."

Tramp je obećao da će od SAD napraviti šampionsku ekonomsku snagu i vojnu silu."Opet napraviti Ameriku velikom", obećava on.

Njemu glas daju mnogi birači koji strahuju za položaj Amerike u svetu. A šta će učiniti za njih je ponekad manje jasno.Zid

Centralni deo predsedničke kampanje Trampa je plan da se izgradi zid duž granice SAD sa Meksikom kao barijera protiv ilegalnih migracija, kriminalaca i trgovine narkoticima.Tramp tvrdi da će Meksiko platiti za to. Portparol meksičkog predsednika kaže da njegova vlada to neće uraditi.Bez obzira na krajnji izvor finansiranja, bilo bi gotovo sigurno da će to koštati milijarde dolara iz budžeta vlade SAD, koje samo Kongres ima pravo da odobri. I zato nije bilo žurbi Vašingtona da prihvate plan.ISISTramp je obećao da će "bombardovati pakao" ISIS-a u Iraku - posebno izvorišta nafte koja su zarobljena - da bi im presekao prihode.U Siriji, Tramp kaže da će pustiti borbu protiv ISIS-a Asadovoj vladi i pozdravio je vojnu podršku Rusije režimu.Pod Trampom, Amerika bi odbila da prihvati sirijske izbeglice (i, barem privremeno, sve Muslimane iz bilo kojeg dela u sveta).Umesto toga, on predlaže zaštićenu zonu za civile unutar Sirije koje bi Vašington pomogao iz fondova, ali drugi narodi bi izgradili i branili.Rat teroruTramp bi nastavio sa javno osuđivanim tehnikama za ispitivanje zarobljenika poznatim kao što je "voterbording", rekavši da "to nije dovoljno teško."On je rekao glasačima da "mučenje funkcioniše" - i on će takođe zadržati zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi i u njega staviti još zatvorenika.TrgovinaTramp tvrdi da SAD eksploatišu njeni trgovinski partneri - usmerivši najviše svog gneva na Kinu.On je optužio Njujork Tajms da planira da predloži uvođenje smanjenja carina za 45 odsto na uvoz kineskih proizvoda. Tramp je to kasnije demantovao, ali je Tajms snimio razgovor i objavio snimak.Promena režima U 2011. godini, Tramp je pozvao na intervenciju SAD kako bi Libijci srušili Moamera Gadafija. Prošlog meseca, on je to porekao ali je opet objavljen snimak njegovih originalnih primedbi.Sada je kritičar invazije SAD na Irak 2003. godine, iako nije mogao da objasni raniju podršku napadu. "To je bilo pre mnogo vremena", rekao je za NBC News, "i ko zna šta je bilo u mojoj glavi?". Tramp je zatim rekao za CNN da se predomislio pre početka rata.

Američki saveznici

Tramp je frustriran sa cenom vojnog prisustva SAD u Evropi i pritiska da vodi NATO. "Gde je Nemačka? Gde su zemlje Evrope koje vode? Ne smeta mi da im pomognemo. Ne smeta mi da budemo iza njih", rekao je on.On takođe želi da Južna Koreja više podrži troškove američke vojne zaštite. "Ne dobijamo ništa za to. Ne kažem da ćemo dozvoliti da im se nešto desi. Ali oni treba da nam pomognu", rekao je on. IzraelTramp je i obećao da će biti "neutralan" u pokušaju da se napravi mir između Izraelaca i Palestinaca i takođe obećao punu podršku jevrejskoj državi.Ako postoji bilo kakva stalna tema koja se pojavljuje, to je pritužba da su američke granice previše otvorene za strance, njena ekonomija se suviše lako iskorišćava, i njeni vojni savezi su previše jednostrani, smatra Tramp.

Polarizujući figura

Ovaj tvrdorečivi tajkun je verovatno polarizirajuća figura u američkom javnom životu danas - tako da nije nikakvo iznenađenje da se stručnjaci ne slažu oko toga šta bi on doneo u Beloj kući.

"Pod Trampom, spoljna politika će biti čvrsta i proaktivna i slična onoj Reganovoj - klasičan mir kroz ekonomsku i vojnu silu, a ne kolebljiva kao trenutne Bele kuće," rekao je ekonomista Petar Navaro sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ali Džejmi Metzl, bivši funkcioner Stejt departmenta SAD i demokratski kandidat za Kongres, kaže da je "svet složen ekosistem a nivo siledžijstva koji je Donald Tramp prikazao u ovoj trci je veoma uznemiravajući."

Čak i ako stigne do Bele kuće, Tramp bi teško imao odrešene ruke. Kongres i sudovi mogu umanjiti politiku bilo kog predsednika. Aktivisti, industrija, i bezbroj interesnih grupa vrše svoj uticaj. Javno mnjenje stvara svoje pritiske kako da Amerika usmerava planetu.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track