BALKANSKA ŠVERC RUTA: U Bugarskoj se prodaje nafta Islamske države
Foto: Rojters

Kriminalci ne pitaju za poreklo

BALKANSKA ŠVERC RUTA: U Bugarskoj se prodaje nafta Islamske države

Planeta -
Ako želite da točite naftu Islamske države, svratite u ovu susednu zemlju. Naftu iz rafinerija Islamske države otkrio je loš kvalitet goriva jer je recimo benzin 20-40 odsto lošiji od standardnog kvaliteta

Nafta sa područja kojeg je okupirala Islamska država prodaje se u Bugarskoj. Vest su objavile tamošnje novine Trud, koje se pozivaju na izvore iz carine.

Gorivo dolazi iz carinskog skladišta u Grčkoj, a namenjeno je za unutrašnju isporuku u Evropskoj uniji.

Elektronskim nadzorom pomorskog saobraćaja pokazalo se da su tankeri ‘neobjašnjivo’ zastali u sedam turskih luka na Crnom i Sredozemnom moru.Veruje se da je tamo preuzeta nafta iz područja kojeg je okupirala teroristička grupa.

Nafta je lošeg kvaliteta jer se obrađuje u zastarelim rafinerijama. Na primer, benzin je 20-40 odsto lošijeg kvaliteta, a dizel gorivo između 35 i 70 odsto od evropskih standarda. To je siguran znak da nafta ne potiče iz grčkih carinskih skladišta već dolazi tamo verojatno samo kako bi dobila dokumenta.

Bugarske vlasti već peti dan kontrolirašu benzinske pumpe u Sofiji, ali i druge u 15 okruga u zemlji, koji pokrivaju oko 50 maloprodajnih mesta.

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track