ATLANTSKI SAVET IZ VAŠINGTONA UPOZORAVA: NATO nije u stanju da vodi rat sa Rusijom u Evropi!
Foto: Reuters

ATLANTSKI SAVET IZ VAŠINGTONA UPOZORAVA: NATO nije u stanju da vodi rat sa Rusijom u Evropi!

Planeta -
U izveštaju uticajne organizacije "Atlantski Savet" se navodi da Evropske članice NATO ne mogu da vode rat protiv Rusije. Ranije je američki general i komandant američkih snaga u Evropi Filip Bridlav rekao je da su Amerikanci spremni da se bore i pobede Rusiju.

Izveštaj Atlantskog saveta pripremilo je šest eksperata među kojima su i nekadašnji šef NATO Jap de Hop Shefer kao i bivši italijanski ministar odbrane Đianpaolo di Paola. Ovo je kako ističe Fajnenšl Tajms upozorenje za slab napredak u sprovođenju planova koje je zacrtao NATO.

Eksperti ističu da su mnoge ključne članice Alijanse su u kritičnom nedostatku naoruižanja. Primera radi, navode u Savetu, Nemačka ima samo 10 upotrebljivih helikoptera "Tigar" iz svoje flote koju čini 31. letelica, i samo 280 ispravnih oklopnih pešadijskih vozila od ukupno 406.

Foto: AP
Foto: AP

U izveštaju stoji da bi za Britaniju raspoređivanje i brigade, a kamoli divizije, bio bi izazov.

"Ako NATO zaista nije u stanju da se brani od mogućeg napada Rusije u Evropi to samo znači da ne koristi dovoljno dobro svoj vojni budžet", kaže Jan Oberg direktor TFF.

"Ako NATO ne može da se izbori sa napadom Rusije, što je onda malo verovatno jer ima 12 puta veću vojnu moć, onda je to zbog toga što imaju veoma loše menadžere", napomenuo je Oberg.

Podsetimo general Filip Bridlav Evropska komanda SAD (EUCOM) i NATO pojačavaju svoje napore i šire svoju vojsku sve bliže ruskoj granici.

Rusija je upozorila da pojačano vojno prisustvo predstavlja provokaciju za rat.

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track