PUTIN POTROŠIO 30 MILIJARDI DOLARA: Evo šta je sve plaćeno tim parama
Foto: AP

Ruske finansije

PUTIN POTROŠIO 30 MILIJARDI DOLARA: Evo šta je sve plaćeno tim parama

Planeta -
Vladimir Putin, koji se već 16 godina smenjuje na mestima predsednika i premijera Rusije, za to je vreme potrošio je ogromnu količinu novca na ledolomce, puteve i mostove kojima spaja teritoriju Rusije.

Portal Vocativ je s javnih web stranica koje vodi Kremlj prikupio podatke o tome na šta je sve Putin trošio novac od 2012. godine, i koliko je novca 'ulupao' na razne projekte, a u to nije uključena ruska intervencija u Siriji.

Nije neko iznenađenje da je potrošeno užasno puno novca obzirom da je Rusija jedna od vodećih svetskih sila, a za samo tri godine Putin je potrošio preko 30 milijardi dolara.

Najveću cifru izdvojio je za put i most ka Krimu a početkom 2015. godine potpisao je ugovor o izgradnji infrastrukture na poluostrvu "težak" 4 milijarde dolara.

Posao je dobila firma Sroigasmontaž (SGM) čiji je suvlasnik njegov prijatelj Arkadij Rotenberg. Most će ići preko Kerčkog prolaza, koji se nalazi između krimskog i tamanskog polustvra. Most bi trebalo da bude gotov do kraja 2018. godine.

Prema podacima iz dokumenata koje je objavio Kremlj, vidljivo je kako vlast s Crvenog trga užasno puno ulaže i u nuklearne ledolomce. U njihovu kupovinu poslednje tri godine potrošeno je ukupno 2,4 milijarde dolara.

Ledolomci na nuklerani pogon su brodovi koji se probijaju kroz zaleđenu vodu i to kroz ekstremno debeli sloj leda, a rade se jedino u Rusiji. Ti su brodovi potrebni su za prevoz robe duž morske rute na severu Sibira gde su mora tradicionalno okovana ledom. Rusija je do sada izgradila 14 ledolomaca na nuklearni pogon, a u planu je još nekoliko.

Putinom je uložio i 1,33 milijarde dolara u izgradnju fudbalskih stadiona, a dvostruko više investirao je u vojsku – tri milijarde dolara.

U bankarski sektor uloženo je četiri milijarde dolara, u putnu infrastrukturu 9,5 milijardi, u komunikacije 3,1, u vojni sektor 3, dok je u nuklerani sektor uloženo 2,4 milijarde dolara.

"Najgore" su prošle ruske luke, u koje je Putin u poslednje tri godine uložio 360 milliona dolara.(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track