PLJUJU GA, A ONDA MOLE ZA POMOĆ Šojble: EU da se odupre Putinu! Merkel: Putine, pomozi oko Sirije!
Foto: AP

Dvostruki standardi

PLJUJU GA, A ONDA MOLE ZA POMOĆ Šojble: EU da se odupre Putinu! Merkel: Putine, pomozi oko Sirije!

Planeta -
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da se ruski predsednik Vladimir Putin boji evropskog društvenog i demokratskog modela te da se Evropa treba odupreti njegovim pokušajima da podeli evropske zemlje.

Šojble je kazao da rusku vladu ne zabrinjava širenje EU ili NATO, već "meka snaga" Evrope koja se bliži ruskim granicama.

"Zato Putin pokušava da oslabi Evropu, želi da nas podeli i dovode nas u iskušenje da razmišljamo u usko nacionalnim okvirima. Mi mu ne smemo ići na ruku", kazao je Šojble na skupu na univerzitetu London School of Economics tokom posete Londonu.

S druge strane lideri Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije zamolili su istog tog Putina da iskoristi svoj uticaj koji ima na vlasti u Siriji kako bi se što pre rešio konflikt u toj zemlji.

Ovo je saopštila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pojedini analitičari ovakvo ponašanje EU vide kao licemerno. Navode da, s jedne strane evropski zvaničnici kritikuju ruskog predsednika kad god imaju priliku, dok s druge strane "mole šefa Kremlja da im pomogne u rešavanju sirijske krize".

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track