ANGELA MERKEL: Amerika se povlači, Nemačka postaje nova svetska velesila
Foto: AP 2015

Moguć preokret

ANGELA MERKEL: Amerika se povlači, Nemačka postaje nova svetska velesila

Planeta -
Nemačka mora preuzeti važniju ulogu na svetskoj političkoj sceni van granica Evrope, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel ovog vikenda na stranačkom skupu u Vitiliču, u susret nadolazećim izborima u tri nemačke savezne države.

Izbori će biti veliki test popularnosti kancelarke i njene izbegličke politike u zemlji koja je samo prošle godine primila 1,1 milion izbeglica. U Vitliču Angela Merkel je govorila uz tamošnju liderku CDU Juliju Klokner koju neki već vide kao naslednicu popularne kancelarke. Boreći se sa protivnicima svoje politike otvorenih vrata prema izbeglicama iz Sirije, kancelarka Merkel objavila je snažnije istupanje Nemačke na tlo svetske politike. Izbeglička kriza bolno je pokazala da se problemi Evrope ne mogu rešavati isključivo unutar evropskih granica.

"Nije dovoljno što smo veliki izvoznici", rekla je Angela Merkel, "moramo preuzeti više odgovornosti, što znači više humanitarne pomoći, veći angažman na ublažavanju klimatskih promena, fer trgovinu i puno više od onoga što bi se događalo u jednom zatvorenom društvu", poručila je kancelarka.

Njen apel za snažniji angažman Nemačke u svetu pokazuje rastuće poverenje u Nemačku na svetskoj pozornici kako ta zemlja izlazi iz sene svoje nacističke prošlosti, komentariše Reuters. Ali, to je i kancelarkin odgovor onima u njenoj zemlji koji na nju prave pritisak da promeni politiku prema migrantskoj krizi. Snažniji nemački angažman na svetskoj političkoj sceni nije potpuna novost. Nakon posredovanja u sukobu između Rusije i Ukrajine, Berlin je reagovao na teroristički napad u Parizu odlukom o slanju najmanje 1.200 svojih vojnika u Siriju kako bi pomogli Francuskoj u borbi protiv terorista ISIL-a, što je najveća nemačka vojna misija u inostranstvu.

Nemačka pod vođstvom Angele Merkel polako postaje vodeća evropska sila: slabiji angažman SAD-a u nekim globalnim krizama ostavio je prazninu i to mesto polako zauzima Nemačka - Velika Britanija se polako distancira, u susret referendumu o članstvu u EU, a Francuska je zabavljena vlastitim problemima.

Zbog izbegličke krize i nesuglasica koje prete opstanku EU, za Nemačku je spoljna politika postala ključno unutrašnje pitanje, a ponovno je egzistencijalno pitanje, napisao je glavni sekretar CDU Andreas Šeuer u FAZ-u. Ako neće da deluje Angela Merkel, ima ko će: njen najžešći domaći kritičar, bavarski premijer Horst Sehofer, predsednik CSU.

Dok kancelarka šalje ministre u zemlje Magreba da se dogovore o prihvatu onih čiji je zahtev za azil odbijen, Sehofer se sastao s Vladimirom Putinom, a juče i sa Viktorom Orbanom.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track