Medvedev premijer Rusije
Foto: REUTERS

Poslušali Putina

Medvedev premijer Rusije

Planeta -
Za kandidaturu bivšeg ruskog predsednika glasalo 299 poslanika, a protiv je bilo 144

MOSKVA - Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izabran je u Donjem domu ruskog parlamenta za predsednika vlade, na predlog novoizabranog predsednika Vladimira Putina.

Za kandidaturu Medvedeva glasalo je 299 poslanika, a protiv je bilo 144. Duma ima 450 poslanika.

Predstavljajući kandidaturu, Putin je poslanicima rekao da je uveren da će Medvedev biti otvoren za saradnju sa parlamentom, i svim zastupljenim partijama. Posle izbora, Medvedev treba u roku od nedelju dana da predstavi Putinu novi sastav vlade, koji Putin treba da potvrdi.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio od poslanika Državne dume da na vanrednom plenarnom zasedanju koje je u toku daju podršku imenovanju Dmitrija Medvedeva na dužnost predsednika vlade.

"U skladu sa Ustavom molim vas da date saglasnost za imenovanje Dmitrija Medvedeva za premijera Ruske Federacije. Ne sumnjam da će posvećenost, stručnost i političko i menadžersko iskustvo pomoći Medvedevu da rešava najteže zadatke kao predsednik ruske vlade", rekao je Putin.

On je podsetio da je Medvedev kao predsednik inicirao usvajanje važnih antikorupcijskih zakona, kao i liberalnog zakona o političkim partijama, istakavši da u njegovom imenovanju nema nikakvih "zakulisnih igara", jer je odluka da doskorašnji predsednik bude premijer doneta i saopštena davno.

Da bi postao premijer, Medvedevu je bila potrebna prosta većina od najmanje 226 glasova narodnih poslanika, što je praktično značilo da je dovoljno da ga podrži vladajuća Jedinstvena Rusija koja ima 238 mandata, a on može da računa i na glasove 56 poslanika Liberalno demokratske partije.

Prema dosadašnjim informacijama o toku konsultacija i na osnovu ranije iznetih stavova, protiv njegove kandidature su poslanici preostale dve parlamentarne stranke, Komunističke partije i Pravedne Rusije.

Putin je juče odmah nakon predsedničke inauguracije učinio ono što je najavio još u septembru prošle godine i predložio Medvedeva za premijera.

Iako njegovo imenovanje uprkos negodovanju dve stranke ne bi trebalo da bude upitno, od ranije je poznato da je Putin insistirao na širokoj podrrsci vladi i uključivanju svih partija u nju, jer je to, kako je rekao, važno za efikasno funkcionisanje vlade u uslovima svetske ekonomske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track