(VIDEO) PRVE VARNICE: ŠULC Sloboda medija ključna DAVUTOGLU Ne, nije
Foto: Printscreen YouTube

Samit EU-Turska

(VIDEO) PRVE VARNICE: ŠULC Sloboda medija ključna DAVUTOGLU Ne, nije

Planeta -
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da je turskom premijeru Ahmetu Davutogluu poručio da je za EU sloboda medija ključni i neosporni element evropskog identiteta, te da Turska mora da prevaziđe političke kontroverze.

"Imao sam veoma otvoren razgovor sa premijerom (Davutogluom), koji se sa mnom nije složio", rekao je Šulc uoči početka samita EU i Turske u Briselu, prenosi Rojters. Kako je dodao, Evropi je potrebna Turska koja prevazilazi političke kontroverze.

"Sloboda medija je element našeg evropskog identiteta o kojem se ne može pregovarati", zaključio je Šulc.

Lideri EU sastaće se danas sa Davutogluom u pokušaju da pritisnu Ankaru da pomogne u zaustavljanju priliva izbeglica i migranata u Evropu. Turske vlasti preuzele su u petak kontrolu nad listom "Zaman", koji je bio kritički orijentisan prema Erdoganu, a podržavao je njegovog uticajnog protivnika Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD.

Na zahtev istanbulskog tužioca imenovani su novi administratori koji će uređivati "Zaman". Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija tog lista u petak i subotu okupili su se demonstranti, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi ih rasterala. Potez turskih vlasti izazvao je ozbiljnu zabrinutost u Briselu i Vašingtonu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track