TINEJDŽERKA BOMBAŠ: Prešla u islam pa htela da raznese dve škole u Danskoj
Foto: Reuters

Hapšenja

TINEJDŽERKA BOMBAŠ: Prešla u islam pa htela da raznese dve škole u Danskoj

Planeta -
Danska policija uhapsila je jednu tinejdžerku (16) koja je prešla u islam i njenog 24-godišnjeg saučesnika za planiranje napada na dve škole u toj zemlji.

Devojka je uhapšena pošto je kod nje otkriven materijal za pravljenje eksploziva. Osim što je planirala napad na školu koju je sama pohađala, na meti je bila i jedna jevrejska škola.

Kako prenose danski mediji, devojka je prešla u islam i na Internetu podržavala džihad. I ona i njen prijatelj koji je optužen da joj je nabavio priručnik za izradu bombe se izjašnjavaju da nisu krivi.

Skladno danskom zakonu, njihova imena nisu objavljena. U Danskoj je od februara 2015. i napada na školu i sinagogu u Kopenhagenu na snazi "ozbiljna" sigurnosna pretnja. Danska obaveštajna služba je saopštila da ova hapšenja ne menjaju navedenu sigurnosnu procenu.

Veruje se da devojka pripada danskom ogranku pan-islamske organizacije Hizb ut-Tahrir koja se otvoreno zalaže za kalifat uspostavljen na šerijatskom pravu. Ta grupa je prošle godine pozvala muslimane u Danskoj da bojkotuju izbore jer je, kako tvrde, demokratija nekompatibilna sa islamom".

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track