BLISKI SUSRET: Cipras i Davutoglu zajedno u borbi protiv priliva izbeglica
Foto: AP

Izmir

BLISKI SUSRET: Cipras i Davutoglu zajedno u borbi protiv priliva izbeglica

Planeta -
Turska i Grčka dele zajednički pogled o neophodnosti podele tereta u izbegličkoj krizi, a dve zemlje saglasile su se oko pravnog okvira za borbu sa ilegalnim migracijama, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Turska i Grčka zajednički odgovaraju onima u Evropi, koji imaju stav da bi naše dve zemlje trebalo da se bore sa krizom same", naglasio je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u Izmiru.

Kako navodi Rojters, Davutoglu je rekao da će Evropska unija platiti troškove readmisije migranata.

Davutoglu je istakao da nacrt sporazuma između Turske i Evropske unije ima za cilj da obeshrabi ilegalne migracije, ali da on neće zaustaviti sirijske izbeglice koje legitimno traže sklonište u Evropi.

"Cilj je da se obeshrabre neregularne migracije i da se prepoznaju Sirijci u našim kampovima, koje će EU prihvatiti, iako mi nećemo primorati nikoga da ide protiv svoje volje", rekao je Davutoglu.

On je najavio da će Turska doneti zakon, koji zahteva EU, o primeni vizne liberalizacije za Turke u narednih nekoliko meseci opisavši taj deo nacrta sporazuma kao "važnu pobedu za naše građane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track