ZAHAROVA: DIPLOMATSKI SKANDAL: Vašington želi da utiče na rusko sudstvo!
Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

ZAHAROVA: DIPLOMATSKI SKANDAL: Vašington želi da utiče na rusko sudstvo!

Planeta -
Američki Stejt department pokušava da utiče na odluku ruskog suda u slučaju ukrajinskog pilota Nađe Savčenko. To je rekla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nakon saopštenja iz Vašingtona u kom se traži oslobađanje Ukrajinke.

Ona je upitala da li je izjava američkog državnog sekretara Džona Kerija, u kojoj on poziva da se Savčenkova pusti na slobodu na osnovu mirovnog sporazuma iz Minska, autentična, s obzirom na to da mirovni sporazum ne uključuje slučajeve poput onog u koji je uključena Ukrajinka.

Savčenkova je optužena za smrt dvojice ruskih novinara, koji su navodno stradali u artiljerijskom napadu ukrajinske vojske, kojim je, takođe navodno, Savčenkova komandovala.

“Kerijevo saopštenje u kom traži od Rusije da odmah pusti pilota na slobodu demonstrira nepoštovanje međunarodnih standarda, kao i rusku posvećenost očuvanju mira dogovorenog u Minsku. Sve to postavlja pitanje da li je takvo saopštenje autentično. Vašington pokušava da utiče na pravosudni sistem u Rusiji, pritiska sud i želi da iznudi odluku“, navela je Zaharova.

Ona je podsetila na slučaj dvojice ruskih državljana Viktora Bouta i Konstantina Jarošenka koje su američke vlasti uhapsile i podvrgle maltretiranju, iako obojica insistiraju da su nepravedno optuženi, kao i da Vašington odbija da ih pusti na slobodu.

Bajden: Nadja je nepravedno zatvorena

Američki potpredsednik Džozef Bajden apelovao je na Moskvu da odmah oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nadju Savčenko, kojoj preti 23 godine zatvora u Rusiji.

"Nadja je nepravedno zatvorena u Rusiji od 2014. i sudi joj se na osnovu lažnih optužbi", navodi se u saopštenju potpredsednika SAD.

Bajden je rekao da je "mlada žena ponosno služila svojoj zemlji kao pripadnica ukrajinskih oružanih snaga kada su je oteli separatisti".

Nadja Savčenko stupila je prošle nedelje u štrajk gladju posle odlaganja sudjenja u Rusiji, čime je sprečena da iznese svoju završnu reč.

(Beta/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track