OVI MUSLIMANI TVRDE DA BURKA I NIKAB NISU PO KURANU: Sve veća podrška zabrani vela preko lica
Foto: Profimedia

Rasprava u parlamentu

OVI MUSLIMANI TVRDE DA BURKA I NIKAB NISU PO KURANU: Sve veća podrška zabrani vela preko lica

Planeta -
Egipatski zakonodavci tvrde da velovi preko celog lica zapravo nisu po islamu, pa da su čak i protiv onoga što Kuran propoveda.

Egipat je za korak bliže da zabrane nikab i burku, koji prikrivaju veći deo lica odnosno čitavo lice, kod islamskih žena.Iako je Egipat pretežno muslimanska zemlja, već je stavio nekoliko ograničenja u poslednjih nekoliko godina za nošenje nikaba, nakon oštrog porasta žena koje su nosile puni veo preko lica u poslednjoj deceniji.Zabrana je primeniti na javnim mestima i vladine zgrade.

Egipat, pretežno muslimanska zemlja, stavio nekoliko ograničenja u poslednjih nekoliko godina nošenja nikaba, nakon oštrog porasta onih koji nosi punu veo u poslednjoj deceniji.Zabrana bi trebalo da se primenjuje na javnim mestima i vladinim zgradama.

Hidžab, burka, nikab Foto Profimedia
Hidžab, burka, nikab Foto Profimedia

Vodeći političari tvrde da veo preko čitavog lica nije ni islamska tradicija, niti je po Kuranu.Članica parlamenta Amna Noseir, takođe član Vrhovnog saveta Egipta za islamske poslove, otkrio je da je nikab jevrejska tradicija.

Ona je insistirala da "nikab nije islamska dužnost" i umesto toga da je bio "deo judaizma".Poslanica tvrdi da je to tradicija koja se pojavila na Arapskom poluostrvu pre islama i da je u suprotnosti sa Kuranom.Noseireva dodake da Kuran poziva za skromnu odeću i da žene pokrivaju kosu, ali svete knjige ne traže da pokriju svoja lica.

"Mi tražimo da se širi umereni islam. Nositi nikab u javnosti izaziva zabrinutost na egipatskim ulicama s obzirom na teške okolnosti kroz koje zemlja prolazi", kaže ona.

Parlamentarci koji podržavaju predsednika Abdula Fataha Al Sisija smatraju da se pritisak za zabranu zasniva i na bezbednosnim razlozima.

Inače, zabrana prekrivanja lica postoji i na univerzitetu, zabranjeno je sestrama i doktorima u medinciskim školama, nastavnicima u bolnicama a kao razlog je navedeno zaštita prava i interesa pacijenata.Tokom nacionalnim izborima u oktobru prošle godine, ženama koje su nosile nikab je rečeno da treba da ga uklone u potpunosti ako žele da glasaju, kako bi bile identifikovane.

(Express.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track