Najnovije vesti

PUTIN NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Ispunili smo svoj zadatak
Foto: Wikipedia

Neočekivana odluka

PUTIN NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Ispunili smo svoj zadatak

Planeta
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da od utorka počne povlačenje ruske vojske iz Sirije.

„Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjena, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike“, rekao je Putin na sastanku sa šefovima Ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije.

 

Ruski predsednik je izrazio nadu da će ova odluka ohrabriti sve strane umešane u sirijski konflikt da podrže mirno rešenje.

 

"Zamolio sam ministra spoljnih poslova da intezivira učešće Ruske Federacije u organizaciji mirovnog procesa ka rešenju sirijske krize", rekao je Putin.

 

 

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova o ovome je obavešten je i sirijski predsednik Bašar al-Asad.
U toku telefonskog razgovora, Asad i Putin su se složili da je prekid vatre doveo do značajnog smanjenja krvoprolića, a humanitarna situacija je poboljšana.

 

Asad je izrazio nadu da će mirovni pregovori u Ženevi dovesti do konkretnih rezultata i naglasio potrebu za političkim procesom u Siriji.

 

Uz učešće ruske vojske, uz učešće ruske vojne grupacije sirijska vojska i patriotske snage u Siriji uspele su da značajno promene situaciju u borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je Putin.

 

„Ovaj deo naše grupacije bio je u Siriji tradicionalno tokom mnogih prethodnih godina, a danas je dužan da ispunjava veoma važnu funkciju kontrole prekida vatre i stvaranja uslova za mirovni proces“, dodao je Putin. Šef države je naveo da je Rusija za kratko vreme u Siriji stvorila brojno neveliku, ali veoma efikasnu grupaciju raznorodnih snaga i sredstava.

 

„To su i kosmička obaveštajna služba, bespilotne letelice, borbeni udarni kompleksi – lovaca, jurišne avijacije. To su snage Vojno-mornaričke flote koje su primenjivale najsavremenije oružje iz akvatorija dva mora – Sredozemnog i Kaspijskog, kako s brodova, tako i s podmornica. Stvorili smo moćni sistem protivvazdušne odbrane, uključujući najsavremenije komplekse S-400“, naveo je Putin.

 

Ruska operacija u Siriji počela je 30. septembra 2015. godine. Borbene zadatke ispunjavala je grupacija Vojno-kosmičkih snaga Ruske Federacije koju je činilo više od 50 aviona i helikoptera, uključujući Su-24M. Su-34, Su-25SM, Su-30SM i druge. Tokom vojne kampanje uništeni su infrastrukturni objekti terorista DAEŠ-a, komandni punktovi, štabovi, komunikacioni čvorovi, objekti za proizvodnju, preradu i prevoz nafte. Tokom operacije borbena avijacija je izvela više od 5.200 letova i likvidirala veliki broj terorista i njihovih objekata.

 

 

(Sputnjik)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...