EU PORUČILA IZBEGLICAMA: Klonite se krijumčara i imaćete legalan način dolaska u Evropu
Foto: Anadolija

Prihvat ljudi s Bliskog istoka

EU PORUČILA IZBEGLICAMA: Klonite se krijumčara i imaćete legalan način dolaska u Evropu

Planeta -
Vraćanje izbeglica iz Grčke u Tursku biće u skladu s međunarodnim i evropskim pravom i svaka će osoba biti tretirana posebno pa neće biti kolektivnog vraćanja izbeglica, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

"Svi će imati mogućnost da podnesu zahtev za azil i pravo na žalbu. Nećemo okrenuti leđa izbeglicama koje će imati pravo na međunarodnu zaštitu, bilo u Evropskoj uniji, bilo u Turskoj", rekao je Timermans na konferenciji za novinare, uoči samita čelnika Evropske unije koji se u četvrtak i petak održava u Briselu.

Frans Timermans, Foto: AP
Frans Timermans, Foto: AP

Inače, EU i Turska su početkom prošle nedelje načelno postigli dogovor da će Turska da primi sve migrante koji su s njene teritorije došli na grčka ostrva kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama. Tom prilikom bi važilo pravilo "jedan za jedan", za svakog Sirijca kojeg Grčka vrati u Tursku, preselili bi jednog iz Turske direktno u neku od zemalja EU-a u okviru već usvojenih programa za raspodelu i premeštanje izbeglica.

Makedonsko-grčka granica, Foto: AP
Makedonsko-grčka granica, Foto: AP

Timermans je naglasio da je cilj dogovora da se razbije krijumčarska mreža, koja prebacuje ljude iz Turske u Grčku.

"Želimo da poručimo Sirijcima - držite se dalje od krijumčara i imaćete legalni način dolaska u Evropsku uniju", kazao je Timermans.

Na kraju je pozvao zemlje članice da ubrzaju sprovođenje programa premeštanja izbeglica iz Grčke i Italije i preseljenja iz trećih zemalja.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track