UPOZNAJTE SVEMIRSKOG SVEŠTENIKA: Uz molitvu ispraća astronaute u kosmos
Foto: Profimedia

Retko ko odbija njegov blagoslov

UPOZNAJTE SVEMIRSKOG SVEŠTENIKA: Uz molitvu ispraća astronaute u kosmos

Planeta -
Već 18 godina sveštenik Sergej Bičkov osveštava rakete i blagosilja astronaute koji se sa kosmodroma u Bajkonuru otisnu u svemir.

I danas, kada u svemir putuju još tri astronauta (jedan Amerikanac i dva Rusa), on će ponovo biti tu da, kako kaže, izmoli milost Božju za njihovu misiju.

An Orthodox priest blesses the Soyuz rocket & members of the media at the Baikonur Cosmodrome launch pad on Thursday,...

Posted by Roscosmos Fans Page on четвртак 17. март 2016.

Otac Sergej je u Bajkonuru od 1996. Ima diplomu teologije, sedmoro dece i jedno unuče. On je tokom svoje duge karijere dobio nadimak "svemirski sveštenik".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Imamo i posebnu molitvu kojom osveštavamo rakete i svemirske letelice. Nju je odobrio njegova svetost patrijarh Aleksej. Kada astronauti dođu u manastir na blagoslov, očitam im molitvu za putnike, koja je stara više od 1.000 godina, ali dodam i poseban deo kojim se pojačava molitva Bogu da pomogne svojoj deci da ispune svoj zadatak”, kaže otac Sergej.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On kaže da je čitanje molitvi za astronaute mnogo starija tradicija nego što na prvi pogled deluje. "Ako pogledate pažljivo, 12. april, dan kad je prvi put Jurij Gagarin poleteo u svemir, dan je sećanja na Svetog Jovana Lestvičnika. Njegova knjiga opisuje uzdizanje ljudske duše u raj. Možda vama to deluje kao slučajnost, ali za vernika nije. Mislim da su namerno slali prvog čoveka u svemir baš na taj dan. Da, bilo je nesporazuma između crkve i države, ali vremena su se, hvala Bogu, promenila", kaže on.

Tako je bilo i prošle godine, Foto: Profimedia
Tako je bilo i prošle godine, Foto: Profimedia

Prvi modul Međunarodne svemirske stanice – funkcionalni kargo blok "Dawn", poleteo je 1998. i tada je prvi put blagosiljan jedan svemirski brod. Od tada je to postala tradicija, a sveštenik kaže da su se oni koji su poželeli da je prekinu gorko pokajali.

“Pozvani smo da blagosiljamo brod ‘Proton’. Sve je prošlo kako treba. Posle toga, kompanija je diskutovala o tome da li da zove sveštenike, pa su odlučili da sledeći brod ne sveštaju. Bila je to 1999. godina i letelica je pala 70 sekundi posle poletanja. Onda su nas ponovo zvali sledećeg puta i sve je dobro prošlo. Naredne godine opet su hteli da preskoče sveštanje, pa je brod pao”, kaže sveštenik, koji smatra da to nikako ne može biti slučajno.

Sveštenik je blagosiljao Sojuz, Foto: Profimedia
Sveštenik je blagosiljao Sojuz, Foto: Profimedia

"Ne kažem da molitva može popraviti tehničke greške i nedostatke, ali je Božje proviđenje u ovom slučaju evidentno", dodaje.

Zanimljivo je da gotovo svi astronauti koji putuju u svemir učestvuju u obredima.

"Sećam se samo tri kosmonauta koja su to odbila. Jedan je naš – Rus, a drugi šeik Muzafar Šukor iz Malezije - on je musliman. Treći je jedan Amerikanac koji je rekao da nije pravoslavne veroispovesti, nego da je mormon. Ostali su svi želeli da prime blagoslov. I nakon povratka, kad slete u Bajkonur, zahvale mi i kažu da je sve dobro prošlo", priča “svemirski sveštenik” i dodaje da ne naplaćuju osveštavanje svemirskog broda.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Manje je poznato da je na Međunarodnoj svemirskoj stanici jedna ikona – ikona Bogorodice Kazanjske. Takođe, u svemiru je i krst koji je osveštao patrijarh Aleksej, Biblija, jedan molitvenik...

Da li bi i otac Sergej voleo da ide u svemir?

“Naravno! To je tek privlačna zamisao! Ali shvatam da je to i velika odgovornost. I na zemlji ima važnih stvari”, kaže otac Sergej.

(B92/KP.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track