IMAO JE JOŠ KRVAVIJI PLAN: Abdeslam je prvo hteo da se raznese na stadionu u Parizu
Foto: Francuska Policija

Uhapšen u Belgiji

IMAO JE JOŠ KRVAVIJI PLAN: Abdeslam je prvo hteo da se raznese na stadionu u Parizu

Planeta -
Belgijsko tužilaštvo i formalno je podiglo optužnicu protiv Salaha Abdeslama u vezi sa napadima u novembru u Parizu, izjavio je danas njegov advokat.

PARIZ - Glavni osumnjičeni za terorističke napade izvedene u novembru 2015. u Parizu Salah Abdeslam rekao je tokom ispitivanja da mu je prvobitna namera bila da se raznese na nacionalnom stadionu u francuskoj prestonici, ali da se predomislio, izjavio je danas pariski tužilac Fransoa Molen.

"Ove prve izjave, koje treba oprezno razmatrati, pokreću čitav niz pitanja koja Salah Abdeslam mora da objasni", rekao je Molen na konferenciji za novinare u Parizu, prenosi AFP.

Francusko ministarstvo pravde saopštilo je danas da je izdalo novu evropsku poternicu za Abdeslamom kako bi ubrzali njegovo izručenje. U saopštenju se navodi da ministarstvo daje belgijskim vlastima rok od najviše dva meseca, ili tri ako bude podneo žalbu, da ga izruči Francuskoj, preneo je AP. U novoj poternici se nalaze nove optužbe koje su rezultat četvoromesečne istrage pariskih napada. Evropska poternica istovremeno predstavlja zahtev za ekstradiciju.

Abdeslam je formalno optužen ranije danas za umešanost u terorističko ubijanje zajedno sa još jednim muškarcem koji je juče uhapšen sa njim, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

"On će se usprotiviti ekstradiciji u ovoj fazi", rekao je advokat Sven Meri novinarima u sedištu federalne policije u Briselu. Advokat je dodao da Abdeslam sarađuje sa policijom, preneo je AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je juče da želi da Abdeslam bude izručen Francuskoj što pre.

Belgijska policija uhapsila je u petak ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući glavnog osumnjičenog za pariske napade Saleha Abdeslama i porodicu koja ga je skrivala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track