TAJNI ŽIVOT FIDELA KASTRA: Kako je kubanski vođa krio žene, ljubavnice i decu
Foto: Ap

Diktator i ljubitelj žena

TAJNI ŽIVOT FIDELA KASTRA: Kako je kubanski vođa krio žene, ljubavnice i decu

Planeta -
Kastro je svoj privatni život toliko skrivao da čak ni Kubanci decenijama nisu znali kako mu izgleda supruga.

Dok je njegov narod živeo često na rubu bede, Fidel Kastro je uživao u izobilju, a sve, uključujući svojih osmoro dece, brojne ljubavnice, pa čak i suprugu držao je u tajnosti.

Prvo je oženio Mirtu Diaz-Balart, pripadnicu više srednje klase, a učiteljica Dalija Soto del Valje bila mu je druga supruga. Prvu suprugu je varao sa lepoticom Natalijom Revuelta, a Daliju sa ljubavnicom Silijom Sančez, koja je 30 godina bila njegova bliska saradnica.

Ipak, to nisu bile njegove jedine ljubavnice: Huana Vera, odnosno Huanita, bila je njegov prevodilac za engleski i visoko rangirana u tajnoj službi; Gledis je bila stjuardesa koja je s njim putovala u inostranstvo; Pilar, odnosno Pili, prevodila mu je francuski. One su naravno bile samo neke od diktatorovih ljubavnica.

Kubanci o tome praktično nisu imali pojma. Javnost je decenijama znala samo mali deo o privatnom životu svog predsednika.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najstarije Kastrovo dete (barem ono koje je priznao) je Fidelito, Fidel junior. Fidelito je jedino dete koje je Mirta rodila. Ubrzo nakon medenog meseca kojeg je s Kastrom provela u Njujorku, Mirta Kastru više nije bila zanimljiva, pa su se 1955. godine razveli. Kastro je dobio starateljstvo nad sinom.

Fidel Kastro sa sinom, Foto: Profimedia
Fidel Kastro sa sinom, Foto: Profimedia

S lažnim imenom, Hose Raul, Fidelito je studirao nuklearnu fiziku u Rusiji. Oženio se Ruskinjom, a po mnogo čemu je isti otac: voli moć, a ulicama Havane uvek je išao okružen gomilom telohranitelja.

Za razliku od odnosa s Mirtom, koji je bio hladan i bez emocija, Kastrova veza s Natalijom Revuelta bila je puna strasti. Za Nataliju se govorilo da je najlepša žena koja je ikad hodala ulicama Havane. Bila je udata za lekara Orlanda Fernandeza, a dugo je bila simpatizer Kastrovih ideja. Počela je s njim da se druži, a potom mu je postala i ljubavnica.

Godinu dana pošto se Kastro razveo od Mirte, Natalija je rodila ćerku Alinu, koja je Kastrova jedina kći.1993. Kastro je saznao da Alina namerava da napusti Kubu pa je naredio svojim špijunima da to ne sme da se dogodi. Međutim, na Božić iste godine Kastro je saznao da je Alina pobegla iz domovine, maskirana s perikom i s lažnim španskim pasošem.

Kastro je poludeo, nazvao svoje špijune i poručio im da su nesposobne budaletine. Alina se više nikada nije vratila na Kubu, a 15 godina kasnije, u Majamiju ju je sreo nekadašnji Kastrov telohranitelj.

Posle Mirte i Natalije, došla je Dalija Soto del Valje, najvažnija, ali najmanje poznata od svih predsednikovih žena. Upoznali su se 1961. godine tokom jednog javnog skupa. Sreli su se još tri puta posle toga, a onda joj je Kastro predložio da se preseli u Havanu, gde ju je diskretno smestio u jednu kuću u predgrađu Havane. Dalija mu je rodila pet sinova i svima im imena počinju na A: Alekis, Aleks, Alehandro, Antonio, Anhelito.

Kastro sa ženom Dalijom Soto del Valje, Foto: Profimedia
Kastro sa ženom Dalijom Soto del Valje, Foto: Profimedia

Sva petorica i danas žive na porodičnim imanjima u havanskoj četvrti Siboni u uslovima koji su daleko drukčiji od onih revolucionarnih u koje se zaklinjao njihov otac. Vile u kojima žive izgledaju kao rajski vrtovi – okruženi su palmama, voćkama narandže, limuna, mandarina, banana...

Za Daliju se dugo nije znalo, ali njihova je veza dosegla dno nakon što je Kastro 1984. godine saznao da ga Dalija vara s Horheom, članom njegove pratnje, koji je povremeno služio i kao vozač, prenosi Express delove knjige bivšeg Kastrovog telohranitelja.

Foto: AP
Foto: AP

Ipak, posle mesec dana nastavili su zajednički život kao da se nikad ništa nije dogodilo, a Horge je preko noći nestao. Nikada više niko za njega nije čuo niti ga je video. Niko nije ni pitao gde je.

(NY Post/Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track