LAHRAUI JE MAJSTOR ISLAMSKE DRŽAVE ZA EKSPLOZIV: Šta znamo o odbeglom teroristi iz Brisela
Foto: Youtube/Printscreen

Pao u ruke policije

LAHRAUI JE MAJSTOR ISLAMSKE DRŽAVE ZA EKSPLOZIV: Šta znamo o odbeglom teroristi iz Brisela

Planeta -
Najtraženiji čovek Evrope postao je Nadžim Lahraui (25). Belgijske vlasti su povukle vest o njegovom hapšenju.

Braća El Bakraui raznela su se prilikom terorističkog napada na briselskom aerodromu Zaventem, ali Lahraui je uspeo da pobegne.

Lahraui je pravio bombe za napad na Pariz 13. novembra, a takođe, postoji osnovana sumnja da je on osmislio specijalne bombe sa ekserima koje su ubile 31 osobu juče u Briselu i ranile oko 250 ljudi.

Nadžim Lahraui, Foto: Youtube/Printscreen
Nadžim Lahraui, Foto: Youtube/Printscreen

Policija je objavila snimke aerodroma koji pokazuju Lahrauija sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba. Detonatori su bili sakriveni u rukavicama terorista.

Lahraui, rođen 18. maja 1991. godine u Belgiji, bio je poznat policiji kao fanatik Islamske države, a živeo je pod lažnim imenom. Pre tri godine bio je u Siriji, ali je uspeo da se vrati u Evropu sa novim identitetom, prevarivši službe bezbednosti. Studirao je mašinstvo na Institutu u Šaerbeku, međutim, posle diplomiranja uputio se u Siriju. Mediji prenose da je bio dobar prijatelj sa Salahom Abdeslamom, jednim od glavnih napadača na Pariz.

Policija od ranije tragala za Lahrauijem, čiji je DNK pronađen u kućama koje su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je tužilaštvo. Lahraui je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

U terorističkom napadu u Briselu je, prema zvaničnim podacima, poginula najmanje 31 osoba, a 260 ranjeno. Osumnjičeni su na aerodrom doneli tri bombe od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena. Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dve snažne eksplozije potrešle glavni hol aerodroma.

Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici Moalbek u centru grada baš u vreme špica.

(Daily Star/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track