VREME JE DA ZNATE ISTINU: 5 razloga zbog čega Islamska država drži Evropu na nišanu!
Foto: Profimedia

VREME JE DA ZNATE ISTINU: 5 razloga zbog čega Islamska država drži Evropu na nišanu!

Planeta -
Eksplozije u Briselu su dokazale da je EU postala glavna meta islamskih terorista, za šta postoji nekoliko razloga, piše list Tajm.

1. Prvo, za terorističke napade bio je pripremljen teren. Sve je počelo u proleće 2014. godine, kada je državljanin Francuske, povezan sa ISIS, pucao u Jevrejskom muzeju u Belgiji. Za njim je sledio napad na redakciju francuskog nedeljnika "Šarli ebdo“ i pariski teroristički napadi ujesen prošle godine, kada je poginulo više od 185 osoba.

Foto: AP
Foto: AP

ISIS je organizovao oko 75 terorističkih napada u 20 zemalja, ne računajući Siriju i Irak. Što se više istiskuje ISIS sa Bliskog istoka, on postaje veća pretnja za ostatak sveta, piše list.

2. Drugo, Evropa je postala neka vrsta baze za vrbovanje ISIS.

Teroristi ne biraju nasumice gradove koje će napasti. Od 2012 do 2015. godine više od 400 ljudi je otputovalo iz Belgije u Siriju i Irak, kako bi se pridružili ISIS. Iz Francuske je u tom periodu otišlo 1.200 ljudi. Na ovaj način, Pariz i Brisel su postale evropske prestonice koje daju najveći broj stranih militanata na Bliski istok, navodi se u članku.3. Treći razlog — migraciona kriza koja ne prestaje i koju ISIS koristi kao instrument za vrbovanje. U 2015. godini u Evropu je stiglo više od milion izbeglica — od početka ove godine 135 hiljada. Kriza sa migrantima predstavlja odličnu mogućnost za teroriste da naprave raskol između muslimana i Zapada. Mnogi evropski lideri idu naruku islamista, izjavljujući da će prihvatati samo izbeglice-hrišćane, piše Tajm.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

4. Četvrto, ISIS koristi sve veći raskol u EU. Kancelarka Nemačke Angela Merkel koja je faktički glavni lider u EU sa velikim trudom je uspela da postigne sporazum o izbeglicama sa Turskom, obećavši joj bezvizni režim. Ipak, nakon terorističkog napada u Briselu, Evropljani sa još većim negodovanje prihvataju to da će se turski građani slobodno kretati po Evropi.

Foto: AP
Foto: AP

Lideri mnogih zemalja su već tražili povratak na unutrašnje granice u EU. Ipak, to može staviti tačku na zonu „Šengena“, i zajedno s njom dovesti u opasnost evropski projekat u celini, navodi se u članku.

5. Na kraju, Evropu slabi referendum koji se nadvio nad Velikom Britanijom. Ako tako važna zemlja za EU izađe iz njenog sastava, to će staviti pod znak pitanja samo postojanje EU. Osim toga, 53 odsto Francuza, više od 45 odsto Nemaca, Španaca i Šveđana žele da održe sopstvene referendume. Može se samo pretpostaviti šta se može desiti ako uoči glasanja u Velikoj Britaniji dođe do terorističkog napada. Lideri ISIS imaju dosta mogućnosti za destabilizaciju EU, piše Tajm.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track