GARDIJAN: KRALJ ABDULAH UPOZORIO AMERIKANCE Turci šalju teroriste u Evropu, ovo je Treći svetski rat
Foto: Reuters

Transkript tajnog razgovora

GARDIJAN: KRALJ ABDULAH UPOZORIO AMERIKANCE Turci šalju teroriste u Evropu, ovo je Treći svetski rat

Planeta -
Jordanski kralj kralj Abdulah rekao je američkim kongresmenima da su ekstremni islamisti adut zvanične Ankare u rešavanju problema Bliskog Istoka, piše Gardijan..

Novinar Gardijana tvrdi da je imao uvid u stenogram tog razgovora jordanskog monarha sa rukovodiocima Kongresa SAD, među kojima je bio i predsednik Komiteta za oružane snage Senata Džon Mekejn.

"Problem je veći od Islamske države, ovo je treći svetski rat, sada se hrišćani, Jevreji i muslimani bore protiv otpadnika", upozorio je jordanski kralj Amerikance. Razgovor se vodio 17. januara, a evo najvažnijih stvari koje je kralj Abudlah II od Jordana rekao:

- Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, "veruje da je radikalni islam rešenje svih problema u regionu" i "činjenica je da je to što teroristi dolaze u Evropu deo turske politike; Turska i dalje dobija packe po rukama, ali i dalje se izvlači nekažnjeno".

- Libija je puna pripadnika britanskih jedinica SAS, koji se tamo raspoređuju od početka ove godine.

- Obaveštajne agencije žele da veb-sajtovi terorista ostanu "otvoreni da bi pratili ekstremiste", a u Guglu su jordanskom monarhu rekli da "kod njih 500 ljudi radi na tome".

- Izrael žmuri na to što se pripadnici Al Kaide i Džabhat al Nusre šećkaju po njegovoj granici sa Sirijom jer "su im oni potrebni kao opozicija Hezbolahu".

Abdulah je takođe kazao Amerikancima da i on hoće da pošalje jedinicu komandosa u Libiju da radi sa britanskim sasovcima. Ako treba, poslaće ih i u Somaliju i Keniju, rekao je jordanski kralj dodajući da ga posebno brine teroristička grupa Al Šabab, koja je povezana i sa Al Kaidom i sa Islamskom državom.

The Guardian. navodi na kraju i ove reči Abdale II: „Problem je mnogo širi od same Islamske države. To je treći svetski rat“.Neimenovani „izvor“ u Senatu SAD potvrdio je britanskom listu da je do ovog susreta jordanskog monarha sa američkim zakonodavcima zaista došlo.Jordanske ambasade u Londonu i Vašingtonu zasad ne reaguju na reči koje The Guardian. pripisuje njihovom monarhu.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja