PALMIRA ĆE BITI OBNOVLJENA: Rusija poslala najbolje eksperte da pomognu Sirijcima!
Foto: Profimedia

Drevni grad

PALMIRA ĆE BITI OBNOVLJENA: Rusija poslala najbolje eksperte da pomognu Sirijcima!

Planeta -
Šef sirijskog zavoda za zaštitu nasleđa, Mamun Abdulkarim, izjavio je da će nadležno ministarstvo u narednih pet godina obnoviti ruševine drevne Palmire.

"Ako dobijemo odobrenje od Uneska biće nam potrebno pet godina da obnovimo strukturu koju su oštetili ili u potpunosti uništili pripadnici Islamske države. Imamo kvalifikovano osoblje, znanje i arhivu. Uz odobrenje Uneska možemo početi obnovu već ove godine", potvrdio je Abdulkarim AFP.

Džihadisti su koristili drevni amfteatar u Palmiri kao mesto za javna pogubljenja. Tu je javno pogubljen i 82-godišnji bivši načelnik zavoda za zaštitu nasleđa Kaled Al-Asad.

Džihadisti su uništili i hram Bal Šamin. U septembru prošle godine su demolirali 2.000 godina star hram Bel, dragulj klasične arhitekture, a mesec dana kasnije su detonirali Trijumfalnu kapiju koja datira iz perioda 200. godina pre nove ere, prenosi AFP.

Ruska agencija Tass javlja da je Sant Peterburg poslao svoje najbolje eksperte iz čuvenog muzeja Ermitaž kako bi pomogli pri proceni štete a potom i prilikom restauracije.

Rusija šalje i robota u Palmiru, koji je programiran za osetljivija raščišćavanja terena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track