(VIDEO) GOTOVA TALAČKA KRIZA NA KIPRU Uhapšen otmičar! Sam se predao i izašao podignutih ruku!
Foto: Printscreen RT I Rojters

Motiv otmice je ljubav

(VIDEO) GOTOVA TALAČKA KRIZA NA KIPRU Uhapšen otmičar! Sam se predao i izašao podignutih ruku!

Planeta -
Posle šestočasovne drame, koja je povremeno dobijala neuobičajene zaplete, kiparski mediji javili su da se predao otmičar egipatskog aviona, koji je jutros prinudno prizemlje u Larnaki.

Avion sa 81 putnikom otet je na nebu i prizemljen na Kipru. Sleteo je u Larnaku u 08:46. Pregovori s otimčarem, koji je identifikovan kao egipatski univerzitetski profesor istorije Seif Eldin Mustara, trajali su šest sati i završeni su bez žrtava. Mustara je tražio da stupi u kontakt s bivšom suprugom, Kiprankom, koja je i dovedena na aerodrom i učestvovala u pregovorima. Razlozi za otmicu bili su lične prirode i nemaju veze s terorizmom.

13:48 - Otmičar je, naime, kako javlja Rojters, iz aviona izašao podignutih ruku. AFP je javio da je svih sedam taoca izašlo iz aviona, a da je otmičar uhapšen. Identitet otmičara zvanično još nije potvrđen.

13:23 - Na Tviteru je objavljena nova fotografija otmičara aviona Seifa Eldina Mustare. Navodno, to je ovaj čovek. Zaista, opasan je eksplozivom.

12.30 - U avionu su još ostali pilot, kopilot, stjuardesa, čuvar i troje putnika.

12:20 - Pogledajte kako neko od putnika ili članova posade iskače iz aviona.

12:07 - Kiparski državni mediji javljaju da otmičar traži oslobađanje četiri zatvorenice iz zatvora u Egiptu, prenosi Rojters.

12:00 - Egipatske vlasti sada tvrde da se otmičar zove Seif Eldin Mustafa i da je državljanin Egipta a ujedno i profesor istorije u Kairu.

Oni su tokom dana tvrdili da je otmičar izvesni Ibrahim Samaha, profesor veterine. Posle se ispostavilo da je on samo jedan od putnika.

11:32 - Ibrahim Samaha, koji je glavni osumnjičeni za otmicu aviona, izašao je iz letelice i rekao kako je on jedan od putnika, i da nema veze sa otmicom, prenosi BBC.

11:27 - Na aerodromu u Larnaki je i bivša supruga otmičara. Ona zajedno sa pregovaračkim timom kiparske policije pokušava da ubedi bivšeg supruga da se preda.

11:25 - BBC javlja da se čini da su svi taoci oslobođeni, i da je otmičar sada sam u avionu

11:16 - Otmičar ima i američko i egipatsko državljanstvo, prenosi CNN.

11:00 - Ibrahim Samaha je oteo avion zbog neprežaljene ljubavi prema bivšoj supruzi, inače Kipranki, javlja Raša tudej.

10:45 - On nije terorista, nego idiot, saopštilo egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. I predsednik Kipra je saopštio da otmica aviona nije teroristički akt.

10:34 - Društvena mreži Tviter zatrpana je komentarima koji se tiču ljubavne strane ove otmice aviona. Jedan od njih je "pesma 'Ljubav je u vazduhu' sada ima potpuno drugo značenje".

10:30 - Motivi naoružanog čoveka da otme avion su lični, javljaju mediji. To je izazvalo buru komentara na društvenim mrežama.

10:27 - Otmičar je prvo tražio od pilota da sleti u Tursku, javlja Raša tudej.

10:21 - Prva fotografija iz aviona: da li je ovo otmičar Ibrahim Samaha?

10:14 - Žena kojoj otmičar hoće da pošalje pismo je njegova bivša supruga, s kojom on želi da ponovo uspostavi kontakt. Ona je na putu za aerodrom, gde će razgovarati s njim.

10:12 - Otmičar je zatražio azil na Kipru, javlja Raša tudej pozivajući se na lokalne medije.

09:59 - Otmičar je Egipćanin, zove se Ibrahim Samaha, javlja egipatska državna televizija. Raša tudej javlja da je on profesor na univerzitetu u Atlanti! Skaj njuz dodaje da on traži politički azil. Ta vest nije potvrđena.

09:44 - Još uvek nema zvaničnih zahteva otmičara aviona.

09:38 - Raša tudej objavila je prve fotografije putnika kako napuštaju oteti avion. Oni što su ostali u avionu su Evropljani, dodaje BBC.

09:35 - Pregovori su u toku, otmičar traži da izvesnoj ženi koja živi na Kipru pošalje 4 stranice teksta pisanog na arapskom.

09:24 - Otmičar je oslobodio sve iz aviona osim 4 stranca i članova posade, javlja "Idžipter".

09:20 - Otmičar je oslobodio 50 žena i dece iz otetog aviona, javlja grčka državna televizija RT-1, prenosi Tass.

"Žene i deca su odvedeni na bezbedno", javlja ta televizija. S druge strane, televizija Al Arabija javlja da je otmičar pustio putnike egipatske nacionalnosti.

Oteti avion stoji kod piste 22 (Foto: Reuters)
Oteti avion stoji kod piste 22 (Foto: Reuters)

09:14 - Tim pregovarača stigao je u avion i otpočeli su pregovori s otmičarem, javlja "Idžipter".

09:12 - Čeka se da otmičar zvanično saopšti svoje zahteve, javljaju mediji. Neimenovani kiparski zvaničnik kaže da je avionu možda i više od jednog napadača, a da je jedini zahtev zasad da se policijska vozila udalje od aviona.

09:10 - Skaj njuz: ovo je prvi snimak otetog aviona na aerodromu u Larnaki. Oslobođeno je 20 talaca, imamo informacije da je u avionu jedan otmičar.

09:01 - Otmičar je prinudio pilota da sleti u Larnaku radi pregovora, javlja "Idžipter".

08:53 - Pilot otetog aviona Omar Džamal javio je vlastima da mu je putnik opasan eksplozivnim pojasom pretio.

08:35 - Veruje se da je jedan čovek u avionu naoružan, javlja kiparski državni radio. Isti izvor navodi da je otmičar navodno dozvolio ženama i deci da napuste avion.

08:20 - Veruje se da je jedan čovek u avionu naoružan, javlja kiparski državni radio. Isti izvor navodi da je otmičar navodno dozvolio ženama i deci da napuste avion.

(Skaj njuz/Sputnjik/Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track