MOSKVA U PRIPRAVNOSTI: Ovo su najveće pretnje za Rusiju u 2016!
Foto: Reuters

Izvestija

MOSKVA U PRIPRAVNOSTI: Ovo su najveće pretnje za Rusiju u 2016!

Planeta -
Akcije Vašingtona našle su se na vrhu liste savremenih pretnji za Rusiju koji su sastavili učesnici diskusionog kluba „Valdaj“. Oni ne veruju u pretnju iz Ukrajine.

Glavna međunarodna pretnja za Rusiju ostaje američka politika, usmerena na njeno slabljenje. Opasnost za zemlju predstavljaju terorizam i mogući konflikt sa Turskom, dok nema direktne pretnje iz Ukrajine, piše list „Izvestija“, pozivajući se na referat „Međunarodne pretnje 2016“.

Kako je saopštio listu jedan od autora referata, programski direktor kluba „Valdaj“ Andrej Sušencov, faktički postoje dve ocene američke politike. Jedni smatraju da SAD namerno želi da oslabi Rusiju, dok drugi smatraju da Amerikanci indirektno nanose štetu ruskim interesima.Kako saopštava list, nakon uspeha operacije Vazdušno–kosmičkih snaga u Siriji, Rusija je počela da nalazi nove partnere na Zapadu.„Rusija se učvrstila kao vodeća sila na Bliskom istoku, sposobna da efikasno izvodi vojnu kampanju“, smatraju autori referata.

"Unose se izmene u planu odbrane Rusije do 2020. godine. Izvode se vojne vežbe tokom kojih se vrši simulacija konflikta sa Turskom. Turci, takođe izvode vojne vežbe, sakupljaju rezerviste“, objašnjava Sušencov.

U referatu, na koji se poziva list, govori se o pretnjama Rusiji od strane islamskih radikala. Ona će ostati i u slučaju pune pobede nad teroristima u Siriji, jer „najcenjeniji borci i komandanti, najverovatnije, premestiće se iz Sirije u druge zemlje sa slabom državnom vlašću (Irak, Libija, Mali, Avganistan, Somalija i druge), gde će nastaviti svoju rušilačku delatnost“.Prema informacijama lista, moguć je rast napetosti na Dalekom istoku i jugoistočnoj Aziji, gde se prognozira sukob Kine i SAD i njihovih saveznika. Navodi se da na listi direktnih pretnji nema Ukrajine, koja „polako, ali sigurno, prelazi u kategoriju tzv. zamrznutih konflikata“.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track