RUSIJA JASNO STAVILA DO ZNANJA: Preduzećemo vojne mere zbog širenja NATO u Evropi!
Foto: AP 24 Sept 2015

Odlučni

RUSIJA JASNO STAVILA DO ZNANJA: Preduzećemo vojne mere zbog širenja NATO u Evropi!

Planeta -
Rusija će preduzeti neophodne vojne mere kao odgovor na porast prisustva snaga NATO u Evropi, pre svega na istoku kontinenta.

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško i dodao da će odgovor Moskve biti adekvatan i efikasan.

On je ocenio da "SAD nastavljaju da pojačavaju svoje prisustvo u Evropi, posebno kada je reč o istočnom frontu", preneo je Sputnjik.

Naravno da nećemo ostati pasivni posmatrač, već ćemo da preduzmemo te vojne mere koje smatramo neophodnim kako bi kompenzovali pojačano prisustvo NATO snaga, koje pritom nije opravdano“, rekao je Gruško.

Govoreći o Ukrajini, on je takođe ocenio da je NATO odigrao krajnje negativnu ulogu, podržavajući one koji žele da se konflikt reši vojnim putem. Upitan da li očekuje od varšavskog samita NATO-a bilo kakve korake u Ukrajini, Gruško je rekao da toga neće biti jer je NATO već uradio sve što je mogao.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Mi vidimo da se te kopnene snage koje su bile obučene od strane instruktora NATO-a rotiraju na liniji razdvajanja na jugoistoku Ukrajine. To pokazuje da je vojna opcija u glavama ukrajinskih vlasti i dalje postojeća, odnosno da je moguće da će želeti takozvani vojni revanš“, dodao je Gruško.

Amerika šalje trupe

Pentagon je najavio razmeštanje novih trupa na istok Evrope što bi trebalo da pruži bezbednosne garancije članicama NATO u tom regionu koje su zabrinute zbog Rusije, navodi danas agencija Asošiejtid pres.

Ministarstvo odbrane SAD razmestiće borbenu grupu oklopne brigade u istočnu Evropu u februaru sledeće godine u okviru programa rotacije trupa, rekli su američki zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da će Vojska SAD kasnije danas najaviti da će poslati opremu s brigadom u Evropu. Prema ranijim planovima Pentagona za rotaciju trupa, trebalo je da te trupe koriste opremu za obuku koja je već postavljena.

Foto: AP
Foto: AP

Novi plan podrazumeva povlačenje postojeće opreme i njeno sređivanje, što treba da omogući vojsci SAD da donese snažniju i moderniju opremu. U oklopnoj brigadi ima oko 4.500 vojnika s oklopnim vozilima, tenkovima i drugom opremom.

(Agencije/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track