PENTAGON BRANI NATO OD TRAMPA: Alijansa nije zastarela!
Foto: Profimedia

Privrženi

PENTAGON BRANI NATO OD TRAMPA: Alijansa nije zastarela!

Planeta -
Šefovi Pentagona saopštili su da je NATO od vitalnog značaja za američke globalne bezbednosne interese. Time su, kako se navodi, odbacili izjave republikanskog pretendenta za nominaciju na izborima za predsednika SAD Donalda Trampa da je Alijansa "prevaziđena".

Američki ministar odbrane Ešton Karter je istakao da SAD rade sa NATO na "snažnijem odvraćanju ruske agresije" i podsetio na misije NATO, poput patroliranja Egejskim morem u potrazi za krijumčarima koji švercuju migrante brodovima do Evrope.

"NATO je odigrao ključnu ulogu u Avganistanu i u pomaganju avganistanskoj vladi i snagama bezbednosti da uspostave neku vrstu stabilinosti i pristojne situacije u zemlji", dodao je Karter govoreći na jednom događaju juče na Floridi.

Tramp je u više navrata rekao da je NATO prevaziđen.

"NATO je zastareo", izjavio je on u televizijskom intervjuu u utorak, sugerišući da Alijansu treba reformisati i promeniti "na bolje."

Načelnik združenog generalštaba americke vojske Džo Danford je ponovio Karterove stavove.

"Kada pogledate na izazove u Evropi, i na istoku i na zapadu, teško je i pomisliti da se postavi takvo pitanje. Pitanje relevantnosti NATO se ne postavlja," rekao je on.

Pretendent Demokratske stranke na nominaciju na predsedničkim izborima Hilari Klinton je rekla da je NATO "jedna od najboljih investicija koje je Amerika ikad imala."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track