MRŽNJA PREMA OSLOBODIOCIMA: Poljska će ukloniti 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji
Foto: Wikipedia

Brisanje istorije

MRŽNJA PREMA OSLOBODIOCIMA: Poljska će ukloniti 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji

Planeta -
Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) sprema zakon po kome će širom zemlje biti uklonjeno oko 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji za oslobadjanje Poljske od Hitlerovih nacista a već sada poziva lokalne samouprave da to učine same, ne čekajući zakon.

"Ostavljanje tih spomenika na mestu gde su, posledica je nedovršenih promena u Poljskoj od početka 1990-ih godina. To je fatalna greška koja godinama daje municiju za propagandu i provokacije protiv naše domovine", kazao je za informativni portal Onet.pl šef IPN-a Lukaš Kaminjski.

Nacionalni Institut koji se u Poljskoj bavi istragom i dokumentacijom zločina dva totalitarna ;režima - fašističkog i komunističkog, trenutno pravi inventar mesta gde se ti spomenici nalaze.

"Do juna ćemo krenuti u akciju pozivanja lokalnih samouprava da likvidiraju spomenike još pre nego što se pojavi zakon. Mislim da imamo velike šanse da uspemo", rekao je Kaminjski i naglasio da se to odnosi samo na spomenike "zahvalnosti", dok spomenike na grobljima palih sovjetskih vojnika niko neće dirati, a Poljska će voditi računa da brine s dužnim poštovanjem o grobovima crvenoarmejaca.

Rusija vrlo oštro reaguje na česta skrnavljenja spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji i na uklanjanje tih spomenika, optužujući Poljsku da zaboravlja da je za slobodu Poljaka u ofanzivama oslobadjanja na kraju Drugog svetskog rata poginulo više od 600.000 sovjetskih vojnika.

Zato je Kaminjski čak posredstvom poljske diplomatije poslao u ambasade u zemlje naslednice bišeg Sovjetskog Saveza i predlog argumenata kako da odbijaju napade da skrnave poštu crvenoarmejacima koji su položili živote za slobodu Poljske.

"Treba imati na umu da su to spomenici koje je dizala sama Crvena armija. Znajući to, niko nas neće ubediti da je to spontani izraz zahvalnosti poljskog naroda. To su navodni spomenici zahvalnosti", rekao je Kaminjski i dodao da će o akciji obavestiti i zapadne saveznike.

"Zapad ima uprošćeno viđenje Drugog svetskog rata da je Sovjetski Savez bio saveznik. Zaboravljaju na prve dve godine i savez sa Hitlerom", dodao je Kaminjski.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track